Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermek fogorvos, Szeged, Sunny Dent logo

 

⚠️ FELHÍVÁS! ⚠️
A Sunny Dent fogászat határozatlan ideig zárva tart, így telefonhívást és e-mail megkeresést sem fogadunk!

A fogmosás rejtélyei most feltárulnak!

gyermek fogászat szeged, a fogmosás rejtélyei
tudta e hogy hogyan lehetett megmenekülni a szabadságharc idején a sorozástól? - gyermekfogorvos, fogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogyan lehetett megmenekülni a szabadságharc idején a sorozástól? Ebben az időben gyutacsos puskát használtak a katonák, amelynek a tölténye papírtokban volt. Ezt kellett leharapni a lövés előtt. A katonai alkalmasság feltétele így többek között legalább egy alsó és felső egymással találkozó fogpár volt. Sokan szándékosan húzatták ki fogaikat, hogy megússzák a katonai szolgálatot.
tudta e hogy milyen volt Julius Ceasar foga? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Milyen volt Julius Ceasar foga? A kutatók megállapították, hogy krónikus ólommérgezés következtében hamar elvesztette összes fogát. Köztudott, hogy az akkori Róma vízvezetékei ólomcsövekben továbbították a vizet, így jöhetett létre a mérgezés, amely természetesen a város lakóit is érintette.
tudta e hogy lehet-e a foghúzást hobbiból űzni? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Lehet-e a foghúzást hobbiból űzni? Talán hihetetlenül hangzik, de I. Péter orosz cár kedvenc szórakozásai közé tartozott. Minden ember kegyvesztetté vált az udvarában, aki fájós fogát nem a cárral húzatta ki. Leningrádban láthatók azok az eszközök, fogók, amelyekkel a cár "szabadidejében dolgozott".
tudta e hogy Milyen foglalkozási ágak ártalmasak a fogakra? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Milyen foglalkozási ágak ártalmasak a fogakra? Az első helyen a sütő-, a malom-, cukrász és cukoripar található. A nyomdászok fogainak épségét az ólom illetve annak gőzei veszélyezteti. A dohányiparban dolgozók lágyrészeire a dohánypor hat izgatóan. A hűtőházi dolgozók között gyakoriak a neuralgiás fájdalmak, az arcüreg gyulladásai. Az üvegfúvók, szabók, varrónők fogain jellegzetes alakváltozást lehet megfigyelni. Ez azért van így, mert ki-ki a saját munkájához szükséges eszközt veszi a szájába és a fogakat azonos helyen és hosszú ideig nyomja, ezért azok "deformálódnak".
 tudta e hogy Julia Roberts még mindig divat? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Julia Roberts még mindig divat. Amikor a pácienseket kérdezik, hogy milyen mosolyt szeretnének, a színésznő neve még mindig gyakori válasz. A férfiaknál Brad Pitt mosolya a trend.
tudta e hogy A hatalmas hamburgerek egyre több állkapcsot károsítanak. - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? A hatalmas hamburgerek egyre több állkapcsot károsítanak. Akkor kezdődnek a problémák, mikor a gyorsétterembe járók 7,6 centinél magasabb hamburgert szeretnének elfogyasztani. Az emberi száj 3,8 centi magas tárgyakat képes bekapni, és ha azt túllépjük, megsérthetjük az állkapocsízületünket.
tudta e hogy Hogy az étkezés utáni azonnali fogmosás káros lehet - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy az étkezés utáni azonnali fogmosás káros lehet, mert tovább dörzsöli az étkezés során savhatásnak kitett fogakat.
tudta e hogy ogy a fogyókúrázók különös veszélynek teszik ki fogaikat - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a fogyókúrázók különös veszélynek teszik ki fogaikat, mivel az étrendjük általában sok savas nyers zöldséget, gyümölcsöt, gyümölcslevet és gyógyteát tartalmaz.
tudta e hogy ogy a magyar lakosság évi cukorfogyasztása kb. 40 kg/fő - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a magyar lakosság évi cukorfogyasztása kb. 40 kg/fő. Az Egészségügy Világszervezet szerint az optimális a fele lenne. A cukor fogyasztásának csökkentésével nem csak a fogazat épségét óvjuk, hanem ezáltal megelőzhetünk más betegségeket is, mint pl. szív-érrendszeri betegségeket, kóros elhízást, cukorbetegséget
tudta e hogy Hogy egy felmérés szerint 19 országot magában foglaló összehasonlítás - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy egy felmérés szerint 19 országot magában foglaló összehasonlítás alapján Európában a 18. helyen állunk, a fogszuvasodás és a fogágy betegség népbetegségnek számít.
tudta e hogy Hogy este fogmosás után csupán tiszta vizet szabad fogyasztani - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy este fogmosás után csupán tiszta vizet szabad fogyasztani, mivel bármilyen cukrozott üdítő éjjel hatalmas pusztítást tud végezni.
tudta e hogy Hogy a cukormentes rágógumi elősegíti a fogak épen tartását - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a cukormentes rágógumi elősegíti a fogak épen tartását, mivel a rágás hatására fokozódik a nyálképződés, ezáltal a savak sokkal hamarabb hígulnak a szájban.
tudta e hogy Hogy 12 évesnél fiatalabbaknak átlagosan 4-5 darab rossz fog - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy 12 évesnél fiatalabbaknak átlagosan 4-5 darab, a 35-44 éveseknek pedig 15-16 darab rossz foguk van.
tudta e hogy Hogy Magyarországon 65 éves korára minden második embernek nincs foga - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy Magyarországon 65 éves korára minden második embernek hiányzik a teljes fogsora.
tudta e hogy Hogy a narancsillat képes enyhíteni a fogorvostól való félelmet? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a narancsillat képes enyhíteni a fogorvostól való félelmet? Bécsi Neurológiai Egyetemi Klinika kutatásai alapján a narancsolaj enyhíti a nőknél a fogorvostól való félelmet. Igaz ugyan a férfiaknál semmi változást nem okoz ez. Ennek okai még nem ismertek.
tudta e hogy Hogy a fogmosás régebben női dolog volt? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a fogmosás régebben "női dolog" volt? Még a 18. században is azokat a férfiakat, akik fogkefét ragadtak, dekadensnek tartották. Csak a 19.században lett a fogmosás testápolás elengedhetetlen része.
tudta e hogy hogy az első műfogsort, vízilófogakból készítették? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy az első műfogsort, vízilófogakból készítették? John Greenwood fogorvos csinálta 1795-ben George Washington elnöknek.
tudta e hogy Hogy Marilyn Monroe is csábos mosolya kerámia bevonat - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy Marilyn Monroe is csábos mosolyát, leheletvékony, átlátszó kerámiabevonatnak köszönhette.
tudta e hogy 1938-ban a DuPont cég piacra dobta az első olyan fogkefét - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? 1938-ban a DuPont cég piacra dobja az első olyan fogkefét, melynek sörtéi szintetikus anyagból (nejlon) készültek. Az első elektromos fogkefét 1959-ben mutatták be.
tudta e hogy Az angliai William Addis 1780-ban kezdte el a fogkefék ipari gyártását. - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Az angliai William Addis 1780-ban kezdte el a fogkefék ipari gyártását. Börtönben töltött évei során fejlesztette ki a ma ismeretes fogkefe elődjét. Egy csontra lyukakat fúrt, és azokon áthúzta, majd megkötötte a szálakat.
tudta e hogy emberek csupán 12%-a mos háromszor fogat naponta - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Magyarországon a fogmosási statisztikák szerint az emberek csupán 12%-a mos háromszor fogat naponta, 47%-uk kétszer, 6%-ukra pedig jellemző, hogy napok, hetek telnek el két fogmosás között.
tudta e hogy fogkrémből 4%-al, fogkeféből pedig 14%-al vásároltunk többet - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Egy felmérés szerint tavaly fogkrémből 4%-al, fogkeféből pedig 14%-al vásároltunk többet, mint egy évvel korábban. Bár nő a mennyiség, mégis 1 emberre átlagosan 1,1 új fogkefe és negyedliter (kb. 3 tubus) fogrém jut 1 év alatt.
tudta e hogy a kálcium és egyéb ásványi anyagok kötött állapotban vannak jelen az anyuka szervezetében - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Az a sztereotípia miszerint a méhben fejlődő gyermek növekedése elvonja a kálciumot az anyuka szervezetéből: Tévhit!
A kismamák szervezetében fellépő fogromlásért nem a méhben fejlődő magzat a felelős. A kálcium és egyéb ásványi anyagok kötött állapotban vannak jelen az anyuka szervezetében. Ebben az időszakban sokkal inkább a megjelenő rossz szokások, mint például a helytelen táplálkozás, és a nem kielégítő száj- és fogápolási szokások játszanak szerepet.

Tökéletes szájápolásra vágysz? Mi segítünk!

Fogaid épségének megőrzése az egyik legfontosabb feladat, hiszen nemcsak a mosolyod múlik rajta, hanem az egészséged is. A tökéletes szájápolás legjobb bizonyítéka, ha fogmosáskor nem vérzik az íny. Ínyvérzés illetve ínygyulladás akkor alakul ki, amikor az íny hosszabb ideig érintkezik baktériumokkal. Ez a folyamat vezet később fogszuvasodáshoz vagy fogágybetegség kialakulásához, ha nem távolítod el időben és rendszeresen a lepedéket. A tökéletes szájápolás titka a jó fogmosási technika és a megfelelő tisztító eszköz kiválasztása.


Milyen fogkefét használjunk?

Általában, ha bemegyünk a boltba fogkefét választani ár és szín alapján döntünk, pedig ennél azért összetettebb a dolog. Legközelebb, ha fogkefét vásárolunk, a következőkre érdemes figyelnünk:

gyermekfogorvos szeged, milyen fogkefét válasszunk
 • A fogkefe feje legyen kicsi és lekerekített végű. A nagyobb fejűekkel nehezen tudjuk megtisztítani a hátsó területeket
 • Három típust különböztetünk meg: soft, medium illetve hard. Az erős sörteszálú (hard) fogkefe nem hajlik végig a fog felületén, így az ínyközeli területeket nem tudjuk vele megfelelően megtisztítani. Valamint a kemény sörtéjű fogkefe és a helytelen fogmosási tecnika találkozása fognyaki kopásokat eredményez. Így lehetőleg a soft illetve medium típus mellett döntsünk
 • a nyél legyen csúszásmentes, kényelmes fogású
 • A"whitening" fogkefe inkább csak reklámfogás. Ezeken van egy polírozó gumikorong-vagy csík, melyen a fogkrém tovább megmarad, így hosszabb ideig fejti ki fehérítő hatását és a gumikorong políroz. De ha valaki amúgy is erősen nyomja a fogkefét a fogaihoz és még políroz is, sokat ronthat ínye és fogzománca állapotán
 • Elektromos kefe esetében, legyen kicsi a feje, végezzen oszcillációs-rotációs mozgást és jelezze, ha túlságosan rányomjuk a fogunkra
 • A fogkefét legalább 3 havonta cserélnünk kell, mert a sörtéi elkopnak, így csökken a fogmosás hatékonysága
 • Egy megfázás, influenza, száj- vagy torokfertőzés után is ki kell cserélni a fogkefét, mivel a mikrobák bent ragadnak a kefében és fertőznek

Milyen fogkrémet használjunk?

A legtöbb termék színvonalas, jó minőségű és kellemes lehelletet biztosít. Azt javasoljuk, hogy olyan fogkrémet válasszon, melyet ízben, színben, és árban is megfelelőnek tart.

Néhány szempontra érdemes odafigyelni:

gyermekfogorvos szeged, milyen fogkrémet használjunk
 • Ha például érzékenyek a fogai vagy fogágybetegségben szenved, akkor az erre kifejlesztett fogkrémet használja.
 • A fogfehérítő hatású fogkrémekkel érdemes óvatosan bánni. Ezek ugyanis ún. abrazív anyagokat tartalmaznak, melyek a túl erős és hosszan tartó súrolás esetén károsíthatják a fogzománcot.
 • Gyermekek részére speciális gyermekfogkrémet válasszunk, mert a felnőttek számára készült fogkrémek túl sok fluoridot tartalmazhatnak.

Hogyan mossunk helyesen fogat?

Naponta legalább kétszer, reggel és este mossunk fogat, a fogmosás legalább 3 percig tartson. A helyes fogmosási technika elsajátítása az egyik legfontosabb szempont a megfelelő szájhigiénia fenntartása szempontjából.

gyermekfogorvos szeged, 45 fokos fogmosas
 • A legjobb technika az ún. sepregetés. A fogkefét kb. 45 fokos szögben tartsuk és úgy állítsuk be, hogy kicsit az íny egy részét is takarja, majd a fog rágófelszíne vagy éle felé, sepregető mozdulatokkal tisztítsuk meg a fogakat.
 • Haladjunk sorban, egyetlen fogfelszín se maradjon ki.
 • Az ínnyel párhuzamos tisztítás elvékonyíthatja a fogzománc ínyközeli részét, így a fog a későbbiekben igen érzékennyé válhat ezen a területen.
 • Tisztítsuk meg a nyelvünket is, hátulról előre irányuló mozdulatokkal.
 • A fogmosás után csak minimálisan öblítsünk, így a fogkrám hatóanyaga tovább ki tudja fejteni hatóanyagát.

Szükséges-e a fogselyem és hogyan használjuk?

gyermekfogorvos szeged, szükséges e a fogselyem

Mindenképpen használjunk fogselymet, mivel fogkefével csak fogunk 70%-át tudjuk megmosni. Ugyanis a 2 fog közé beszorult ételmaradványokat a fogmosás nem távolítja el, így a legtöbb szuvasodás pont a fogselyem mellőzése miatt indul el a fogak között. A fogselyem egy vékony műanyag szál. Kapható viaszozott és nem viaszozott, valamint mentollal átitatott vagy ízesítés nélküli formában. A viaszozott forma könnyebben becsúszik a fogak közé. A fogközök fogselyemmel való tisztítását naponta egyszer, lefekvés előtt, az esti fogmosás után érdemes végezni.

A helyes használat:

Vágjunk le kb. 50 cm hosszú fogselymet a dobozon lévő fémfül segítségével. Tekerjük fel bal és jobb kezünk mutató- vagy középső ujjára úgy, hogy kb. 10 cm selyem maradjon kifeszítve a két kezünk között. Mutató- vagy hüvelykujjunkkal megtartva vezessük a selymet a két fog közé, a fog felszínén haladjunk a fogíny felé. Óvatosan az íny alá is menjünk be. Végül a fog felszínén húzzuk fel a fogselymet. A folyamat többször megismétlendő. minden fogat egyenként kell megtisztogatnunk. A fogselyem használata közben fellépő vérzés az ínygyulladásnak, esetleg a nem helyes, túl durva használatnak tulajdonítható. Rendszeres és helyes alkalmazás esetén az ínygyulladás megszűnik.


Hagyományos vagy elektromos fogkefe?

Sokunkban felmerül a kérdés, hogy a hagyományos vagy elektromos fogkefe a hatékonyabb. Azt kell mondanunk, hogy mindkettő ugyanolyan jó, ha a megfelelő technikával mosunk fogat. Egyetlen tudományos vizsgálat sem támasztja alá, hogy az elektromos fogkefe hatékonyabban teljesítene a fogmosás során, mint a hagyományos fogkefe. Azt a lehetőséget válasszuk, amely szimpatikusabb. A hagyományos fogkefével kapcsolatban már megbeszéltük a kiválasztási szempontokat.

gyermekfogorvos szeged, elektromos fogkefe

Nézzük, mire figyeljünk, ha elektromos fogkefét vásárolunk:

 • A lehető legkisebb fejű, oszcillációs-rotációs mozgást végző kefék a jók.
 • Az elektromos fogkefék közül is a softot érdemes választani. A leggyengébb is van annyira erős, hogy nyomás nélkül a fog felszínéhez tartva, könnyedén eltávolítja a lepedéket.
 • Olyat válasszunk, mely kijelzi, ha túlságosan rányomjuk a fogra.
 • Érdemes akkumulátoros fogkefébe beruházni, mert hatékonysága nem csökken, amikor merül, egyszerűen leáll.
 • Felesleges fehérítő-polírozó fejeket vásárolni.

Mikor ajánljuk mégis inkább az elektromos változatot?

 • Bizonyos esetekben, pl. mozgáskorlátozottaknál ez az egyedüli hatásos megoldás az alapos fogmosásra.
 • Ha valakinek nagyon ügyetlen a keze.
 • Mivel az elektromos fogkefe fejrésze kisebb, így a várandós anyukáknál előnyös lehet a fokozott hányinger-készség miatt.
 • A gyermekeket először mindenképpen tanítsuk meg a rendes fogkefe használatára, de később át lehet térni az elektromos változatra. Esetleg erősebb is lehet a fogmosásra való késztetés, hiszen ők szeretik az ilyen elektromos "játékokat"

Interdentális fogkefe, mi is az és hogyan kell használni?

Léteznek speciális célokra készült fogkefék, mint pl. a fogszabályzót viselőknek az ortodonciai fogkefe vagy a protézistisztító fogkefe. Ma már kapható az interdentális fogkefe is. Ennek segítségével a szűk fogközökbe juthatunk be, onnan is kitisztítva a veszélyes lepedéket. Tulajdonképpen ez egy aprócska kefe, mely egy nyélhez csatlakozik. A kefécske sörtéi teljesen körbeveszik a központi tengelyt.

Több méretben és formában kaphatóak, attól függően, hogy milyen célra használjuk őket:

gyermekfogorvos szeged, Interdentális fogkefe
 • Egészséges fogazattal rendelkezőknek érdemes a kisebb fejet választani. Minél szűkebbek a fogközeink, annál kisebb átmérőjű fejre lesz szükség. Azonban ha torlódott fogazattal rendelkezik, inkább fogselymet használjon a fogközök megtisztítására, azzal könnyebben fog boldogulni
 • Fogszabályzót viselőknek különös hangsúlyt kell fektetniük az eszköz és a fogak közötti rés tisztán tartására. Ehhez kicsivel nagyobb és sűrűbb szálsűrűségű kefét válasszunk
 • Koronák, hidak tisztán tartása. A korona és az íny találkozásánál megannyi baktérium és lepedék telepszik meg. Könnyen okozhatunk korona alatti gyulladást azzal, ha elhanyagoljuk a mindennapos szájápolást, így ezeket a területeket is muszáj megtakarítanunk
 • Az implantátumok élettartama óriási mértékben függ a szájápolási szokásainktól, így mindenképpen javasoljuk ebben az esetben is az interdentális kefe használatát

A helyes használat ismérvei:

 • Ha egyedül akarjuk eldönteni, hogy melyik méret számunkra a megfelelő, akkor olyat válasszunk, amely szorosan becsúszik a fogközbe, mert csak így képes alaposan eltávolítani a lepedéket. Ha segítségre van szüksége a méret kiválasztásában, nyugodtan keresse fel rendelőnket!
 • "Ami nem megy, nem szabad erőltetni" tartja a mondás. A kefét sem szabad túlságosan erőltetni, ha többszöri próbálkozásra sem csúszik be, valószínű kisebb fejre lesz szükség vagy használjunk inkább fogselymet
 • Ne adjuk fel 1-2 nap után, mondván ez túl időigényes és ügyetlenek vagyunk hozzá. Kezdetben több időt kell majd ráfordítanunk, de 1-2 hét alatt szépen rá fog állni a kezünk és sokkal gyorsabban haladunk majd
 • A fej cseréje típustól függően 1-2 hét. Ne használjunk szétálló vagy hiányos sörtéjű kefét, mert az se nem hatékony, se nem egészséges

 

Tetszett a cikkünk? Kérjük, hogy ossza meg másokkal is.

 

 

gyermekfogászat akció, gyermek fogszabályozás akció, gyermekfogorvos akció, szeged

 

Hogyan előzheti meg gyermeke fogbetegségét? Gyermekfogászat, gyermek fogbetegségek, gyermekfogorvos, Szeged Hogyan előzheti meg gyermeke fogbetegségét?
Tovább >>

 

Tudjon meg mindent a fogszabályozásról! Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Tudjon meg mindent a fogszabályozásról!
Tovább >>

 

Házi praktikák - káros vagy sem? Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Házi praktikák, tippek és trükkök fogfájásra.
Tovább >>

 

A fogmosás rejtélyei most feltárulnak! Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged A fogmosás rejtélyei most feltárulnak!
Tovább >>

 

Fogmosás életkor szerint. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Mikor kezdjünk fogat mosni, mire figyeljünk életkor szerint?
Tovább >>

 

Kismama fogápolás. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Ismerje meg, hogy mi okozza a kismamák fogainak romlását!
Tovább >>

 

Vitaminok folyamatos szedése. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Szedjen vitaminokat, hogy megőrizze a fogai épségét!
Tovább >>

 

Aphta szájbetegség. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Mi az aphta, mi okozza, hogyan kezelje?
Tovább >>