Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermek fogorvos, Szeged, Sunny Dent logo

 

⚠️ FELHÍVÁS! ⚠️
A Sunny Dent fogászat határozatlan ideig zárva tart, így telefonhívást és e-mail megkeresést sem fogadunk!

Az a bizonyos aphta szájbetegség

gyermek fogászat szeged, aptha szájbetegség
tudta e hogy hogyan lehetett megmenekülni a szabadságharc idején a sorozástól? - gyermekfogorvos, fogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogyan lehetett megmenekülni a szabadságharc idején a sorozástól? Ebben az időben gyutacsos puskát használtak a katonák, amelynek a tölténye papírtokban volt. Ezt kellett leharapni a lövés előtt. A katonai alkalmasság feltétele így többek között legalább egy alsó és felső egymással találkozó fogpár volt. Sokan szándékosan húzatták ki fogaikat, hogy megússzák a katonai szolgálatot.
tudta e hogy milyen volt Julius Ceasar foga? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Milyen volt Julius Ceasar foga? A kutatók megállapították, hogy krónikus ólommérgezés következtében hamar elvesztette összes fogát. Köztudott, hogy az akkori Róma vízvezetékei ólomcsövekben továbbították a vizet, így jöhetett létre a mérgezés, amely természetesen a város lakóit is érintette.
tudta e hogy lehet-e a foghúzást hobbiból űzni? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Lehet-e a foghúzást hobbiból űzni? Talán hihetetlenül hangzik, de I. Péter orosz cár kedvenc szórakozásai közé tartozott. Minden ember kegyvesztetté vált az udvarában, aki fájós fogát nem a cárral húzatta ki. Leningrádban láthatók azok az eszközök, fogók, amelyekkel a cár "szabadidejében dolgozott".
tudta e hogy Milyen foglalkozási ágak ártalmasak a fogakra? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Milyen foglalkozási ágak ártalmasak a fogakra? Az első helyen a sütő-, a malom-, cukrász és cukoripar található. A nyomdászok fogainak épségét az ólom illetve annak gőzei veszélyezteti. A dohányiparban dolgozók lágyrészeire a dohánypor hat izgatóan. A hűtőházi dolgozók között gyakoriak a neuralgiás fájdalmak, az arcüreg gyulladásai. Az üvegfúvók, szabók, varrónők fogain jellegzetes alakváltozást lehet megfigyelni. Ez azért van így, mert ki-ki a saját munkájához szükséges eszközt veszi a szájába és a fogakat azonos helyen és hosszú ideig nyomja, ezért azok "deformálódnak".
 tudta e hogy Julia Roberts még mindig divat? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Julia Roberts még mindig divat. Amikor a pácienseket kérdezik, hogy milyen mosolyt szeretnének, a színésznő neve még mindig gyakori válasz. A férfiaknál Brad Pitt mosolya a trend.
tudta e hogy A hatalmas hamburgerek egyre több állkapcsot károsítanak. - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? A hatalmas hamburgerek egyre több állkapcsot károsítanak. Akkor kezdődnek a problémák, mikor a gyorsétterembe járók 7,6 centinél magasabb hamburgert szeretnének elfogyasztani. Az emberi száj 3,8 centi magas tárgyakat képes bekapni, és ha azt túllépjük, megsérthetjük az állkapocsízületünket.
tudta e hogy Hogy az étkezés utáni azonnali fogmosás káros lehet - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy az étkezés utáni azonnali fogmosás káros lehet, mert tovább dörzsöli az étkezés során savhatásnak kitett fogakat.
tudta e hogy ogy a fogyókúrázók különös veszélynek teszik ki fogaikat - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a fogyókúrázók különös veszélynek teszik ki fogaikat, mivel az étrendjük általában sok savas nyers zöldséget, gyümölcsöt, gyümölcslevet és gyógyteát tartalmaz.
tudta e hogy ogy a magyar lakosság évi cukorfogyasztása kb. 40 kg/fő - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a magyar lakosság évi cukorfogyasztása kb. 40 kg/fő. Az Egészségügy Világszervezet szerint az optimális a fele lenne. A cukor fogyasztásának csökkentésével nem csak a fogazat épségét óvjuk, hanem ezáltal megelőzhetünk más betegségeket is, mint pl. szív-érrendszeri betegségeket, kóros elhízást, cukorbetegséget
tudta e hogy Hogy egy felmérés szerint 19 országot magában foglaló összehasonlítás - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy egy felmérés szerint 19 országot magában foglaló összehasonlítás alapján Európában a 18. helyen állunk, a fogszuvasodás és a fogágy betegség népbetegségnek számít.
tudta e hogy Hogy este fogmosás után csupán tiszta vizet szabad fogyasztani - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy este fogmosás után csupán tiszta vizet szabad fogyasztani, mivel bármilyen cukrozott üdítő éjjel hatalmas pusztítást tud végezni.
tudta e hogy Hogy a cukormentes rágógumi elősegíti a fogak épen tartását - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a cukormentes rágógumi elősegíti a fogak épen tartását, mivel a rágás hatására fokozódik a nyálképződés, ezáltal a savak sokkal hamarabb hígulnak a szájban.
tudta e hogy Hogy 12 évesnél fiatalabbaknak átlagosan 4-5 darab rossz fog - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy 12 évesnél fiatalabbaknak átlagosan 4-5 darab, a 35-44 éveseknek pedig 15-16 darab rossz foguk van.
tudta e hogy Hogy Magyarországon 65 éves korára minden második embernek nincs foga - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy Magyarországon 65 éves korára minden második embernek hiányzik a teljes fogsora.
tudta e hogy Hogy a narancsillat képes enyhíteni a fogorvostól való félelmet? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a narancsillat képes enyhíteni a fogorvostól való félelmet? Bécsi Neurológiai Egyetemi Klinika kutatásai alapján a narancsolaj enyhíti a nőknél a fogorvostól való félelmet. Igaz ugyan a férfiaknál semmi változást nem okoz ez. Ennek okai még nem ismertek.
tudta e hogy Hogy a fogmosás régebben női dolog volt? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a fogmosás régebben "női dolog" volt? Még a 18. században is azokat a férfiakat, akik fogkefét ragadtak, dekadensnek tartották. Csak a 19.században lett a fogmosás testápolás elengedhetetlen része.
tudta e hogy hogy az első műfogsort, vízilófogakból készítették? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy az első műfogsort, vízilófogakból készítették? John Greenwood fogorvos csinálta 1795-ben George Washington elnöknek.
tudta e hogy Hogy Marilyn Monroe is csábos mosolya kerámia bevonat - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy Marilyn Monroe is csábos mosolyát, leheletvékony, átlátszó kerámiabevonatnak köszönhette.
tudta e hogy 1938-ban a DuPont cég piacra dobta az első olyan fogkefét - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? 1938-ban a DuPont cég piacra dobja az első olyan fogkefét, melynek sörtéi szintetikus anyagból (nejlon) készültek. Az első elektromos fogkefét 1959-ben mutatták be.
tudta e hogy Az angliai William Addis 1780-ban kezdte el a fogkefék ipari gyártását. - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Az angliai William Addis 1780-ban kezdte el a fogkefék ipari gyártását. Börtönben töltött évei során fejlesztette ki a ma ismeretes fogkefe elődjét. Egy csontra lyukakat fúrt, és azokon áthúzta, majd megkötötte a szálakat.
tudta e hogy emberek csupán 12%-a mos háromszor fogat naponta - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Magyarországon a fogmosási statisztikák szerint az emberek csupán 12%-a mos háromszor fogat naponta, 47%-uk kétszer, 6%-ukra pedig jellemző, hogy napok, hetek telnek el két fogmosás között.
tudta e hogy fogkrémből 4%-al, fogkeféből pedig 14%-al vásároltunk többet - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Egy felmérés szerint tavaly fogkrémből 4%-al, fogkeféből pedig 14%-al vásároltunk többet, mint egy évvel korábban. Bár nő a mennyiség, mégis 1 emberre átlagosan 1,1 új fogkefe és negyedliter (kb. 3 tubus) fogrém jut 1 év alatt.
tudta e hogy a kálcium és egyéb ásványi anyagok kötött állapotban vannak jelen az anyuka szervezetében - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Az a sztereotípia miszerint a méhben fejlődő gyermek növekedése elvonja a kálciumot az anyuka szervezetéből: Tévhit!
A kismamák szervezetében fellépő fogromlásért nem a méhben fejlődő magzat a felelős. A kálcium és egyéb ásványi anyagok kötött állapotban vannak jelen az anyuka szervezetében. Ebben az időszakban sokkal inkább a megjelenő rossz szokások, mint például a helytelen táplálkozás, és a nem kielégítő száj- és fogápolási szokások játszanak szerepet.

 

Amilyen kicsi, épp annyira tud fájni. Sokak életét megkeseríti. Vannak akiknél 1-2 nap lefolyása alatt elmúlik, mások időről időre a legdrágább ecsetelőket bevetve küzdenek ellene és talán még az sem segít. Az aphta kialakulása szinte elkerülhetetlen: statisztikák szerint életében legalább egyszer mindenki tapasztalja. Sokan gondolják, hogy az aphtát bakteriális vagy vírusos eredetű fertőzés okozza, ám sokkal valószínűbb, hogy a szervezet autoimmun-reakciójáról van szó. Az immunrendszer ilyenkor támadást indít a szájnyálkahártya legfelső rétege ellen, ekkor alakulnak ki a kicsi hólyagszerű égetően fájdalmas kis sebek. Ügyelni kell a fertőtlenítésükre, mert könnyedén felülfertőződnek.

Miről ismerjük meg?

Egy sárgásfehér hártyával borított fájdalmas hólyagszerű seb. Környezete vérbő udvarral övezett. Általában a szájfenéken, az orca felőli nyálkahártyán, vagy a nyelvfenék alsó-oldalsó fordulnak elő ezek a lencse méretű fekélyek. 3-4 hét alatt hegesedés nélkül gyógyul. A nagyobb (1-4cm átmérőjű) aphták gyógyulási ideje ennél jóval több.

Mi okozza?

Okozhatja stressz, az immunrendszer legyengülése. Az aphta kialakulásában szerepet játszhat még a túl csípős, fűszeres ételek fogyasztása, de a savanyú ízek, valamint a túlságosan kemény fogkefével történő, durva fogmosás, rossz száj higiéné, illetve különböző vitaminok hiánya is összefüggésbe hozható vele.

Kezelése

Az aphtás panasszal ritkán keresik fel a páciensek a fogorvost vagy a szájsebészt, legfeljebb súlyos vagy krónikus esetben. Érdemes tudnunk, hogy kifejezett "aphtagyógyszer" nincs, de egyre több és jobb készítmény áll rendelkezésre többek között az aphta kezelésére. A kezelés lényege a fájdalomcsillapítás.

Külső kezelések

Szájápolási szokások

gyermekfogorvos szeged, aptha szájbetegség

Figyeljünk oda a napi kétszeri, alapos fogmosásra, hiszen a tiszta, baktériummentes környezet segíti az afta gyógyulását. Ha gyanakszunk rá, hogy valamilyen allergia okozza az aphta megjelenését, válthatunk bio, homeopátiás fogkrémre – ezekben a termékekben található a legkevesebb allergén anyag.

Szájvizek

Az aphta fertőzött hámrétegét fertőtleníteni kell, és tisztán kell tartani, hogy a felülfertőződés elkerülhető legyen. Ezt rendszeres és alapos fogmosással valamint Chlorhexidin tartalmú öblögetőkkel, vagy zselékkel érhetjük el. (pld. Corsodyl, Tantum Verde) Jó szolgálatot tesz a Mebucain tabletta is. Fájdalomcsillapítására érzéstelenítő és gyulladáscsökkentő oldatok alkalmasak.

Oldatok

Az egy ezrelékes hígítású Neomagnol oldatos szájöblítés (naponta frissen készített oldat: negyed tabletta egy pohár vízben) fertőtlenítő és összehúzó hatású. A már meglévő aphtát is segíti begyógyulni és a rendszeres öblögetés (aphta mentes időszakban is) sokaknak megelőzésre is beválik.

Belső kezelések

Vitaminok

gyermekfogorvos szeged, aptha szájbetegség

A hiányzó vitaminok és ásványi anyagok pótlásához emelni kell a B- és C-vitamin-, illetve a nyomelem-bevitelt. A hám regenerációját pedig B és C vitamin szedésével segíthetjük. Bizonyos esetekben vas, folsav, B12 vitamin bevitelét javasoljuk. Rendszeresen kiújuló esetekben érdemes utánanézni pszichés kiváltó okoknak is.

Táplálkozási szokások

Kerüljük a túl savas és csípős ételek és italok (pl. citrusfélék, szénsavas üdítők, energiaitalok, stb.) fogyasztását és főzéshez se használjunk túl erős fűszereket.

Alkohol, dohányzás

Káros szenvedélyeink egyike sem támogatja a nyálkahártya gyógyulását, tehát erre az időre mindenképp érdemes mérsékelni a dohányzást és az alkoholfogyasztást.

Stressz levezetése

Lelki tényezők szintén kiválhatják az aphta megjelenését. Találjuk meg a legjobb feszültségoldó módszereket: sportoljunk, meditáljunk vagy kérjük szakember segítségét!

Allergia

Egyesek szerint ételallergia is okozhatja az aphta megjelenését, ezért érdemes felülvizsgálni étrendünket: a paradicsom, a kagyló, a diófélék és a csokoládé mind kerülendők, de van, lisztérzékenység vezet a fekély kialakulásához.

Próbálkozhatunk házi praktikákkal is, ám ha végképp nem javul a helyzet mindenképpen keresd fel orvosod.

Zsálya

A zsályát kétféleképpen használhatjuk az aphta gyógyítására: egyrészt leveleiből készíthetünk főzetet (kb. 3 evőkanál zsályalevelet 1 liter vízzel forrázzunk le, s leszűrve ezzel öblögessünk), másrészt őrölt zsályával is bekenhetjük az érintett területet.

Kamilla

gyermekfogorvos szeged, aptha szájbetegség

Kamillás öblögetésnek gyulladás csökkentő hatása is kiváló. Használjuk naponta több alkalommal!

Természetes öblögetők

Szódabikarbóna vagy só és víz keverékével öblögetve biztosítjuk szájüregünk fertőtlenítését, ám fontos, hogy ezeket az öblögetőket soha ne nyeljük le! Használjuk naponta 4-5 alkalommal.

Koriander

A koriander gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és gombaölő hatóanyagai is segítenek enyhíteni az aphta tünetein. Forraljunk fel egy teáskanál koriandermagot vagy –levelet egy pohár vízben! Szűrjük le az oldatot, majd öblögessünk a folyadékkal napi 3-4 alkalommal!

Nedves teafilter

A teafilterek csersavat tartalmaznak: ez egy összehúzó hatású vegyület, amely csökkenti az aphták okozta fájdalmat és gyulladást, valamint gyorsítja a gyógyulást. Használhatjuk fekete vagy zöld tea filtereit is. Miután elkészítettük a teát, a még nedves filtert tegyük a hűtőszekrénybe pár percre! Amikor kellően lehűlt, tartsuk 15-20 percig az érintett felülethez! Ismételjük napi 2-3 alkalommal, hogy hamar megszabaduljunk az aphtáktól!

Teafaolaj

A teafaolaj fertőtlenítő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Az aphta súlyosságától függően keverjünk 5-10% teafaolajat egy pohár vízbe! Öblögessünk ezzel az oldattal a fájdalom csillapítására és a gyógyulás elősegítésére! A teafaolaj csökkenti a további afták kialakulásának kockázatát is. Ismételjük napi 2-3 alkalommal, amíg a fájdalom teljesen el nem múlik!

Szódabikarbóna

Készítsünk krémet szódabikarbónából és kevés vízből, majd kenjük be vele az érintett felületet! Emellett öblögethetünk langyos szódabikarbónás vízzel naponta többször.

Vöröshagyma

Vegyünk egy kis darab nyers vöröshagymát és óvatosan nyomjuk az aftára! Tartsuk rajta 5 percig, hogy a hagyma leve átjárhassa a sebet! Ismételjük napi 3-4 alkalommal, hogy enyhítsük a fájdalmat és elősegítsük a gyógyulást. Emellett a nyers hagyma levével is kenegethetjük az aphtákat a gyorsabb gyógyulás érdekében.

 

Tetszett a cikkünk? Kérjük, hogy ossza meg másokkal is.

 

 

gyermekfogászat akció, gyermek fogszabályozás akció, gyermekfogorvos akció, szeged

 

Hogyan előzheti meg gyermeke fogbetegségét? Gyermekfogászat, gyermek fogbetegségek, gyermekfogorvos, Szeged Hogyan előzheti meg gyermeke fogbetegségét?
Tovább >>

 

Tudjon meg mindent a fogszabályozásról! Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Tudjon meg mindent a fogszabályozásról!
Tovább >>

 

Házi praktikák - káros vagy sem? Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Házi praktikák, tippek és trükkök fogfájásra.
Tovább >>

 

A fogmosás rejtélyei most feltárulnak! Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged A fogmosás rejtélyei most feltárulnak!
Tovább >>

 

Fogmosás életkor szerint. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Mikor kezdjünk fogat mosni, mire figyeljünk életkor szerint?
Tovább >>

 

Kismama fogápolás. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Ismerje meg, hogy mi okozza a kismamák fogainak romlását!
Tovább >>

 

Vitaminok folyamatos szedése. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Szedjen vitaminokat, hogy megőrizze a fogai épségét!
Tovább >>

 

Aphta szájbetegség. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Mi az aphta, mi okozza, hogyan kezelje?
Tovább >>