Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermek fogorvos, Szeged, Sunny Dent logo

 

⚠️ FELHÍVÁS! ⚠️
A Sunny Dent fogászat határozatlan ideig zárva tart, így telefonhívást és e-mail megkeresést sem fogadunk!

Fogászat: fogtömés, gyökérkezelés, gyökértömés

Fogászat Szeged: fogtömés, gyökérkezelés
tudta e hogy hogyan lehetett megmenekülni a szabadságharc idején a sorozástól? - gyermekfogorvos, fogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogyan lehetett megmenekülni a szabadságharc idején a sorozástól? Ebben az időben gyutacsos puskát használtak a katonák, amelynek a tölténye papírtokban volt. Ezt kellett leharapni a lövés előtt. A katonai alkalmasság feltétele így többek között legalább egy alsó és felső egymással találkozó fogpár volt. Sokan szándékosan húzatták ki fogaikat, hogy megússzák a katonai szolgálatot.
tudta e hogy milyen volt Julius Ceasar foga? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Milyen volt Julius Ceasar foga? A kutatók megállapították, hogy krónikus ólommérgezés következtében hamar elvesztette összes fogát. Köztudott, hogy az akkori Róma vízvezetékei ólomcsövekben továbbították a vizet, így jöhetett létre a mérgezés, amely természetesen a város lakóit is érintette.
tudta e hogy lehet-e a foghúzást hobbiból űzni? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Lehet-e a foghúzást hobbiból űzni? Talán hihetetlenül hangzik, de I. Péter orosz cár kedvenc szórakozásai közé tartozott. Minden ember kegyvesztetté vált az udvarában, aki fájós fogát nem a cárral húzatta ki. Leningrádban láthatók azok az eszközök, fogók, amelyekkel a cár "szabadidejében dolgozott".
tudta e hogy Milyen foglalkozási ágak ártalmasak a fogakra? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Milyen foglalkozási ágak ártalmasak a fogakra? Az első helyen a sütő-, a malom-, cukrász és cukoripar található. A nyomdászok fogainak épségét az ólom illetve annak gőzei veszélyezteti. A dohányiparban dolgozók lágyrészeire a dohánypor hat izgatóan. A hűtőházi dolgozók között gyakoriak a neuralgiás fájdalmak, az arcüreg gyulladásai. Az üvegfúvók, szabók, varrónők fogain jellegzetes alakváltozást lehet megfigyelni. Ez azért van így, mert ki-ki a saját munkájához szükséges eszközt veszi a szájába és a fogakat azonos helyen és hosszú ideig nyomja, ezért azok "deformálódnak".
 tudta e hogy Julia Roberts még mindig divat? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Julia Roberts még mindig divat. Amikor a pácienseket kérdezik, hogy milyen mosolyt szeretnének, a színésznő neve még mindig gyakori válasz. A férfiaknál Brad Pitt mosolya a trend.
tudta e hogy A hatalmas hamburgerek egyre több állkapcsot károsítanak. - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? A hatalmas hamburgerek egyre több állkapcsot károsítanak. Akkor kezdődnek a problémák, mikor a gyorsétterembe járók 7,6 centinél magasabb hamburgert szeretnének elfogyasztani. Az emberi száj 3,8 centi magas tárgyakat képes bekapni, és ha azt túllépjük, megsérthetjük az állkapocsízületünket.
tudta e hogy Hogy az étkezés utáni azonnali fogmosás káros lehet - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy az étkezés utáni azonnali fogmosás káros lehet, mert tovább dörzsöli az étkezés során savhatásnak kitett fogakat.
tudta e hogy ogy a fogyókúrázók különös veszélynek teszik ki fogaikat - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a fogyókúrázók különös veszélynek teszik ki fogaikat, mivel az étrendjük általában sok savas nyers zöldséget, gyümölcsöt, gyümölcslevet és gyógyteát tartalmaz.
tudta e hogy ogy a magyar lakosság évi cukorfogyasztása kb. 40 kg/fő - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a magyar lakosság évi cukorfogyasztása kb. 40 kg/fő. Az Egészségügy Világszervezet szerint az optimális a fele lenne. A cukor fogyasztásának csökkentésével nem csak a fogazat épségét óvjuk, hanem ezáltal megelőzhetünk más betegségeket is, mint pl. szív-érrendszeri betegségeket, kóros elhízást, cukorbetegséget
tudta e hogy Hogy egy felmérés szerint 19 országot magában foglaló összehasonlítás - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy egy felmérés szerint 19 országot magában foglaló összehasonlítás alapján Európában a 18. helyen állunk, a fogszuvasodás és a fogágy betegség népbetegségnek számít.
tudta e hogy Hogy este fogmosás után csupán tiszta vizet szabad fogyasztani - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy este fogmosás után csupán tiszta vizet szabad fogyasztani, mivel bármilyen cukrozott üdítő éjjel hatalmas pusztítást tud végezni.
tudta e hogy Hogy a cukormentes rágógumi elősegíti a fogak épen tartását - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a cukormentes rágógumi elősegíti a fogak épen tartását, mivel a rágás hatására fokozódik a nyálképződés, ezáltal a savak sokkal hamarabb hígulnak a szájban.
tudta e hogy Hogy 12 évesnél fiatalabbaknak átlagosan 4-5 darab rossz fog - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy 12 évesnél fiatalabbaknak átlagosan 4-5 darab, a 35-44 éveseknek pedig 15-16 darab rossz foguk van.
tudta e hogy Hogy Magyarországon 65 éves korára minden második embernek nincs foga - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy Magyarországon 65 éves korára minden második embernek hiányzik a teljes fogsora.
tudta e hogy Hogy a narancsillat képes enyhíteni a fogorvostól való félelmet? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a narancsillat képes enyhíteni a fogorvostól való félelmet? Bécsi Neurológiai Egyetemi Klinika kutatásai alapján a narancsolaj enyhíti a nőknél a fogorvostól való félelmet. Igaz ugyan a férfiaknál semmi változást nem okoz ez. Ennek okai még nem ismertek.
tudta e hogy Hogy a fogmosás régebben női dolog volt? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a fogmosás régebben "női dolog" volt? Még a 18. században is azokat a férfiakat, akik fogkefét ragadtak, dekadensnek tartották. Csak a 19.században lett a fogmosás testápolás elengedhetetlen része.
tudta e hogy hogy az első műfogsort, vízilófogakból készítették? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy az első műfogsort, vízilófogakból készítették? John Greenwood fogorvos csinálta 1795-ben George Washington elnöknek.
tudta e hogy Hogy Marilyn Monroe is csábos mosolya kerámia bevonat - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy Marilyn Monroe is csábos mosolyát, leheletvékony, átlátszó kerámiabevonatnak köszönhette.
tudta e hogy 1938-ban a DuPont cég piacra dobta az első olyan fogkefét - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? 1938-ban a DuPont cég piacra dobja az első olyan fogkefét, melynek sörtéi szintetikus anyagból (nejlon) készültek. Az első elektromos fogkefét 1959-ben mutatták be.
tudta e hogy Az angliai William Addis 1780-ban kezdte el a fogkefék ipari gyártását. - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Az angliai William Addis 1780-ban kezdte el a fogkefék ipari gyártását. Börtönben töltött évei során fejlesztette ki a ma ismeretes fogkefe elődjét. Egy csontra lyukakat fúrt, és azokon áthúzta, majd megkötötte a szálakat.
tudta e hogy emberek csupán 12%-a mos háromszor fogat naponta - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Magyarországon a fogmosási statisztikák szerint az emberek csupán 12%-a mos háromszor fogat naponta, 47%-uk kétszer, 6%-ukra pedig jellemző, hogy napok, hetek telnek el két fogmosás között.
tudta e hogy fogkrémből 4%-al, fogkeféből pedig 14%-al vásároltunk többet - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Egy felmérés szerint tavaly fogkrémből 4%-al, fogkeféből pedig 14%-al vásároltunk többet, mint egy évvel korábban. Bár nő a mennyiség, mégis 1 emberre átlagosan 1,1 új fogkefe és negyedliter (kb. 3 tubus) fogrém jut 1 év alatt.
tudta e hogy a kálcium és egyéb ásványi anyagok kötött állapotban vannak jelen az anyuka szervezetében - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Az a sztereotípia miszerint a méhben fejlődő gyermek növekedése elvonja a kálciumot az anyuka szervezetéből: Tévhit!
A kismamák szervezetében fellépő fogromlásért nem a méhben fejlődő magzat a felelős. A kálcium és egyéb ásványi anyagok kötött állapotban vannak jelen az anyuka szervezetében. Ebben az időszakban sokkal inkább a megjelenő rossz szokások, mint például a helytelen táplálkozás, és a nem kielégítő száj- és fogápolási szokások játszanak szerepet.

Fogtömés

fogorvos szeged, fogtömés

Ahhoz, hogy egy szuvas, illetve sérült fogat megóvjunk a további károsodástól, fogtömésre van szükségünk. Egyrészt az esztétika, másrészt a rágási funkciók helyreállítása miatt. A kezeléssel nem éri meg késlekedni, minél tovább halogatjuk a dolgot, a lyuk annál mélyebb lesz, idővel elérheti a fog gyökerét és idegét is, ami már fájdalommal járhat.

Az elmúlt évtizedekben az esztétika nagyon nagy szerepet kapott életünkben, így az esztétikus tömőanyagok is folyamatos fejlesztés alatt állnak. A ma legelterjedtebb plasztikus tömőanyagok a fogorvos szeged, fogtömés kompozitok. A kompozit fogtömés alapanyaga műgyanta, mely üvegszemcsékkel és porcelánszemcsékkel van megerősítve. A kék fény hatására a puha tömőanyag megköt és egy szilárd fogtömés jön létre.

Előnyös tulajdonságaik:

 • kiváló esztétikai hatás, a fogakéval megegyező szín
 • nagyszerű kötés, a kompozitok kémiailag kötődnek a fog felszínéhez speciális ragasztóanyag segítségével, ezáltal pontosabb széli záródás érhető el
 • kímélő előkészítés, kevesebb egészséges részt kell eltávolítani a tömés készítésekor
 • nem tartalmaznak fémet vagy egyéb kioldódó anyagot, így a fogakat később sem színezik el
 • nem korrodálódnak, a fogszöveteket nem irritálják

Tömés utáni szövődmények

 • előfordulhat hideg-meleg érzékenység, de ennek 1-2 héten belül fokozatosan el kell múlnia
 • ráharapási érzékenység, ez akkor jön létre, mikor magas a tömés, ilyenkor a fogak hamarabb összeérnek és túlterhelődnek, ezt a fogorvos tudja korrigálni
 • az érzéstelenítő beadási helye lehet érzékeny, de ez pár nap alatt spontán megszűnik

Mikor lehet enni fogtömés után?

A fogtömés már teljesen készen van a rendelőben, ennek a megszilárdulására nem kell várnunk. Ha kaptunk érzéstelenítőt, akkor a hatásának elmúlását kell megvárni, ez kb 2-4 óra, attól függően, hogy milyen típusú és hány mililiter érzéstelenítő oldatot kaptunk. Különösen alsó érzéstelenítés után figyeljünk, hiszen ilyenkor az ajkunk és nyelvünk is le van zsibbadva. A nyelvet nagyon könnyen elharaphatjuk, hiszen nem érezzük, hogy a fogak közé keveredett.


Gyökérkezelés

A fogászat területén talán erről a kezelésről hallhatjuk a legtöbb horror történetet. Nagyon sok embernek csupa negatív dolgot juttat az eszébe, sok szenvedést, gócbetegséget, letört fogat, cisztát. Ezért sokszor inkább a fog eltávolítását választják. Holott egy fog elvesztése nagyon sok bajjal járhat. Viszont egy korrekt gyökértöméssel a fog még nagyon hosszú ideig képes funkcióját tökéletesen betölteni.

A gyökérkezelés lényege

Gyökérkezelés során a fogbélüreg (pulpa) tartalma eltávolításra kerül, majd következik ennek a térnek a lehetőségek szerinti sterilizálása, végül a gyökértömés, mely teljes zárást biztosít.

Mikor van szükség gyökérkezelésre? Mi okozza a tüneteket?

A leggyakoribb indok a mélybe terjedő fogszuvasodás, de hő-és kémiai ingerek, illetve egy balesetből származó sérülés is okozhat fogbél elhalást. A gyökércsatornába és annak falába ilyenkor baktériumok kerülnek. Az is előfordulhat, hogy a gyulladás továbbterjed a gyökércsúcs körüli szövetekre. Egy ilyen gyulladás csendben és észrevehetetlenül is lezajlódhat, de gennyes duzzanathoz, fisztulához és sokszor erős fájdalomhoz is vezethet. Általában a metszőfogaknak egy gyökércsatornájuk van, az első felső kisőrlőnek kettő, a többinek egy. A nagyőrlő fogaknál három, illetve négy csatorna szokott előfordulni.

A gyökérkezelés folyamata

fogorvos szeged, gyökérkezelés

A kezelés helyi érzéstelenítésben történik. Legelőször a teljes szuvas területet eltávolítjuk. Ezután a gyökérkezelő tűkkel a fertőzött beltartalom és a fertőzött csatornafal is eltávolításra kerül, majd mechanikai és vegyi úton tisztítjuk a gyökércsatornát.

Az első kezelés alkalmával egy speciális gyógyszert teszünk a fogba, majd ideiglenesen lezárjuk, megakadályozva, hogy ismét baktériumok kerüljenek a csatornába.

A következő találkozáskor kerül sor a végleges gyökértömésre. Miután alaposan megtisztítottuk a csatornát, steril papírszálakkal kiszárítjuk, és egy mester guttaperchát helyezünk a csatornába, mellé pedig segédszálakat teszünk, hogy pontos záródást érjünk el.

A következő ülésben kerül sor. a fog koronai részének ellátására. A megmaradt foganyag figyelembevételével tömés, betét vagy korona készül rá.


Inlay, onlay, overlay

Miért célszerű nagy szuvasodás esetében a fogat tömés helyett betéttel (inlay, onlay, overlay) ellátni?

 • nagy foghiány esetén az egyszerű tömés rögzítéséhez nincsenek meg a megfelelő feltételek, így az könnyebben kieshet
 • ekkora tömőanyag megvilágításakor zsugorodhat a tömőanyag, így a tömés széli zárása sérülhet, mely hosszú távon másodlagos szuvasodás kialakulásához vezethet
 • a nagy foganyag vesztesség miatt a megmaradt ép fogfelszíneket a tömés nem képes megvédeni
 • sokszor az íny alá is beterjed a szuvasság, itt a fogtömést nem lehet kellő biztonsággal elkészíteni, másodlagos szuvasodás jöhet létre
 • a nagy tömés hosszú távon nem tudja funkcióját kellő biztonsággal ellátni

Mi is az a betét?

fogorvos szeged, fogtömés: inlay, overlay, onlay

A betét, szakszóval inlay a fogra vagy fogakba pontosan illeszkedő, fogtechnikus által készített speciális tömésfajta, amelyet a fogakba rögzítünk fogászati ragasztóanyag segítségével.
Három fajtáját különböztetjük meg:

 • inlay: kisebb kiterjedésű, csücsköket el nem érő betétek
 • onlay: nagyobb, csücsköket elérő kiterjesztett betétek
 • overlay: nagy kiterjedésű, csücskökön túlterjedő borító betétek
Anyaguk szerint:
 • Készülhetnek megerősített kompozitból, ezzel a fog eredeti formája, kontúrja tökéletesen visszaállítható.
 • Kerámiából, ez abszolút láthatatlan a szájban, sokszor még a szakavatott szemek is nehezen veszik észre. A legszebb megoldás a fogtömésben.
 • Ezen felül aranyból is készülhetnek, ami a legtartósabb megoldást biztosítja. Ellenáll a legnagyobb rágónyomásnak, kiváló a megmunkálhatósága, mely által tökéletes széli zárást lehet elérni.

Az anyag kiválasztásánál több szempontot veszünk figyelembe, mint az esztétikai hatás, szájban lévő más fogpótlás anyaga, páciens kívánsága illetve az anyagi vonatkozások.

Milyen esetekben ajánlott?

 • nagyobb kiterjedésű szuvasodások valamint több felszínt érintő szuvasodások esetén, amikor az egyszerű tömés rögzítéséhez nincsenek megfelelő feltételek, a tömés könnyen kieshet
 • nagy méretű, régi amalgám tömés cseréjekor
 • gyökérkezelt fogak végleges ellátására
 • amennyiben egyszerű töméssel nem tudjuk kialakítani a megfelelő anatómiai formát
 • kopott fogaknál harapásemelés céljára
 • más tömőanyaggal szembeni allergia, galvanizmus esetén
 • hiányzó fog pótlásakor a hézag melletti fogakba betét kerül, ezek tartják a köztes tagot

Milyen előnyei vannak?

fogorvos szeged, fogtömés: inlay előnyök
 • legnagyobb előnye az esztétika, mivel fogtechnikai laboratóriumban készülnek, így precízebb kialakításukkal tökéletesen visszaadják a fog eredeti anatómiai formáját illetve funkcióját, azaz a rágóképességet
 • precíz széli zárás, mivel tökéletesen illeszkedik az üregbe, így nincs alászuvasodás
 • megvédi a megmaradt ép fogszöveteket
 • a kontaktpont rendszer (a mellette lévő fogakkal való érintkezés) sokkal pontosabban kialakítható
 • hosszú élettartam, nem zsugorodik, nem kopik

Hogyan készül?

Első ülésben fúró segítségével eltávolítjuk a szuvas fogállományt és kialakítjuk a speciális üregformát. Erről pontos lenyomatot veszünk, melyet a fogtechnikai laboratóriumba küldünk. Egy következő ülésben az elkészült betétet bepróbáljuk, és ha minden rendben, akkor a korábbiakban kialakított üregbe kerül beragasztásra.

 

 

 

gyermekfogászat akció, gyermek fogszabályozás akció, gyermekfogorvos akció, szeged

 

Hogyan előzheti meg gyermeke fogbetegségét? Gyermekfogászat, gyermek fogbetegségek, gyermekfogorvos, Szeged Hogyan előzheti meg gyermeke fogbetegségét?
Tovább >>

 

Tudjon meg mindent a fogszabályozásról! Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Tudjon meg mindent a fogszabályozásról!
Tovább >>

 

Házi praktikák - káros vagy sem? Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Házi praktikák, tippek és trükkök fogfájásra.
Tovább >>

 

A fogmosás rejtélyei most feltárulnak! Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged A fogmosás rejtélyei most feltárulnak!
Tovább >>

 

Fogmosás életkor szerint. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Mikor kezdjünk fogat mosni, mire figyeljünk életkor szerint?
Tovább >>

 

Kismama fogápolás. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Ismerje meg, hogy mi okozza a kismamák fogainak romlását!
Tovább >>

 

Vitaminok folyamatos szedése. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Szedjen vitaminokat, hogy megőrizze a fogai épségét!
Tovább >>

 

Aphta szájbetegség. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Mi az aphta, mi okozza, hogyan kezelje?
Tovább >>