Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermek fogorvos, Szeged, Sunny Dent logo

 

⚠️ FELHÍVÁS! ⚠️
A Sunny Dent fogászat határozatlan ideig zárva tart, így telefonhívást és e-mail megkeresést sem fogadunk!

Hogyan előzheti meg gyermeke fogbetegségét?

gyermek fogászat szeged, fogbetegségek megelőzése
tudta e hogy hogyan lehetett megmenekülni a szabadságharc idején a sorozástól? - gyermekfogorvos, fogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogyan lehetett megmenekülni a szabadságharc idején a sorozástól? Ebben az időben gyutacsos puskát használtak a katonák, amelynek a tölténye papírtokban volt. Ezt kellett leharapni a lövés előtt. A katonai alkalmasság feltétele így többek között legalább egy alsó és felső egymással találkozó fogpár volt. Sokan szándékosan húzatták ki fogaikat, hogy megússzák a katonai szolgálatot.
tudta e hogy milyen volt Julius Ceasar foga? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Milyen volt Julius Ceasar foga? A kutatók megállapították, hogy krónikus ólommérgezés következtében hamar elvesztette összes fogát. Köztudott, hogy az akkori Róma vízvezetékei ólomcsövekben továbbították a vizet, így jöhetett létre a mérgezés, amely természetesen a város lakóit is érintette.
tudta e hogy lehet-e a foghúzást hobbiból űzni? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Lehet-e a foghúzást hobbiból űzni? Talán hihetetlenül hangzik, de I. Péter orosz cár kedvenc szórakozásai közé tartozott. Minden ember kegyvesztetté vált az udvarában, aki fájós fogát nem a cárral húzatta ki. Leningrádban láthatók azok az eszközök, fogók, amelyekkel a cár "szabadidejében dolgozott".
tudta e hogy Milyen foglalkozási ágak ártalmasak a fogakra? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Milyen foglalkozási ágak ártalmasak a fogakra? Az első helyen a sütő-, a malom-, cukrász és cukoripar található. A nyomdászok fogainak épségét az ólom illetve annak gőzei veszélyezteti. A dohányiparban dolgozók lágyrészeire a dohánypor hat izgatóan. A hűtőházi dolgozók között gyakoriak a neuralgiás fájdalmak, az arcüreg gyulladásai. Az üvegfúvók, szabók, varrónők fogain jellegzetes alakváltozást lehet megfigyelni. Ez azért van így, mert ki-ki a saját munkájához szükséges eszközt veszi a szájába és a fogakat azonos helyen és hosszú ideig nyomja, ezért azok "deformálódnak".
 tudta e hogy Julia Roberts még mindig divat? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Julia Roberts még mindig divat. Amikor a pácienseket kérdezik, hogy milyen mosolyt szeretnének, a színésznő neve még mindig gyakori válasz. A férfiaknál Brad Pitt mosolya a trend.
tudta e hogy A hatalmas hamburgerek egyre több állkapcsot károsítanak. - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? A hatalmas hamburgerek egyre több állkapcsot károsítanak. Akkor kezdődnek a problémák, mikor a gyorsétterembe járók 7,6 centinél magasabb hamburgert szeretnének elfogyasztani. Az emberi száj 3,8 centi magas tárgyakat képes bekapni, és ha azt túllépjük, megsérthetjük az állkapocsízületünket.
tudta e hogy Hogy az étkezés utáni azonnali fogmosás káros lehet - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy az étkezés utáni azonnali fogmosás káros lehet, mert tovább dörzsöli az étkezés során savhatásnak kitett fogakat.
tudta e hogy ogy a fogyókúrázók különös veszélynek teszik ki fogaikat - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a fogyókúrázók különös veszélynek teszik ki fogaikat, mivel az étrendjük általában sok savas nyers zöldséget, gyümölcsöt, gyümölcslevet és gyógyteát tartalmaz.
tudta e hogy ogy a magyar lakosság évi cukorfogyasztása kb. 40 kg/fő - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a magyar lakosság évi cukorfogyasztása kb. 40 kg/fő. Az Egészségügy Világszervezet szerint az optimális a fele lenne. A cukor fogyasztásának csökkentésével nem csak a fogazat épségét óvjuk, hanem ezáltal megelőzhetünk más betegségeket is, mint pl. szív-érrendszeri betegségeket, kóros elhízást, cukorbetegséget
tudta e hogy Hogy egy felmérés szerint 19 országot magában foglaló összehasonlítás - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy egy felmérés szerint 19 országot magában foglaló összehasonlítás alapján Európában a 18. helyen állunk, a fogszuvasodás és a fogágy betegség népbetegségnek számít.
tudta e hogy Hogy este fogmosás után csupán tiszta vizet szabad fogyasztani - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy este fogmosás után csupán tiszta vizet szabad fogyasztani, mivel bármilyen cukrozott üdítő éjjel hatalmas pusztítást tud végezni.
tudta e hogy Hogy a cukormentes rágógumi elősegíti a fogak épen tartását - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a cukormentes rágógumi elősegíti a fogak épen tartását, mivel a rágás hatására fokozódik a nyálképződés, ezáltal a savak sokkal hamarabb hígulnak a szájban.
tudta e hogy Hogy 12 évesnél fiatalabbaknak átlagosan 4-5 darab rossz fog - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy 12 évesnél fiatalabbaknak átlagosan 4-5 darab, a 35-44 éveseknek pedig 15-16 darab rossz foguk van.
tudta e hogy Hogy Magyarországon 65 éves korára minden második embernek nincs foga - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy Magyarországon 65 éves korára minden második embernek hiányzik a teljes fogsora.
tudta e hogy Hogy a narancsillat képes enyhíteni a fogorvostól való félelmet? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a narancsillat képes enyhíteni a fogorvostól való félelmet? Bécsi Neurológiai Egyetemi Klinika kutatásai alapján a narancsolaj enyhíti a nőknél a fogorvostól való félelmet. Igaz ugyan a férfiaknál semmi változást nem okoz ez. Ennek okai még nem ismertek.
tudta e hogy Hogy a fogmosás régebben női dolog volt? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a fogmosás régebben "női dolog" volt? Még a 18. században is azokat a férfiakat, akik fogkefét ragadtak, dekadensnek tartották. Csak a 19.században lett a fogmosás testápolás elengedhetetlen része.
tudta e hogy hogy az első műfogsort, vízilófogakból készítették? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy az első műfogsort, vízilófogakból készítették? John Greenwood fogorvos csinálta 1795-ben George Washington elnöknek.
tudta e hogy Hogy Marilyn Monroe is csábos mosolya kerámia bevonat - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy Marilyn Monroe is csábos mosolyát, leheletvékony, átlátszó kerámiabevonatnak köszönhette.
tudta e hogy 1938-ban a DuPont cég piacra dobta az első olyan fogkefét - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? 1938-ban a DuPont cég piacra dobja az első olyan fogkefét, melynek sörtéi szintetikus anyagból (nejlon) készültek. Az első elektromos fogkefét 1959-ben mutatták be.
tudta e hogy Az angliai William Addis 1780-ban kezdte el a fogkefék ipari gyártását. - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Az angliai William Addis 1780-ban kezdte el a fogkefék ipari gyártását. Börtönben töltött évei során fejlesztette ki a ma ismeretes fogkefe elődjét. Egy csontra lyukakat fúrt, és azokon áthúzta, majd megkötötte a szálakat.
tudta e hogy emberek csupán 12%-a mos háromszor fogat naponta - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Magyarországon a fogmosási statisztikák szerint az emberek csupán 12%-a mos háromszor fogat naponta, 47%-uk kétszer, 6%-ukra pedig jellemző, hogy napok, hetek telnek el két fogmosás között.
tudta e hogy fogkrémből 4%-al, fogkeféből pedig 14%-al vásároltunk többet - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Egy felmérés szerint tavaly fogkrémből 4%-al, fogkeféből pedig 14%-al vásároltunk többet, mint egy évvel korábban. Bár nő a mennyiség, mégis 1 emberre átlagosan 1,1 új fogkefe és negyedliter (kb. 3 tubus) fogrém jut 1 év alatt.
tudta e hogy a kálcium és egyéb ásványi anyagok kötött állapotban vannak jelen az anyuka szervezetében - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Az a sztereotípia miszerint a méhben fejlődő gyermek növekedése elvonja a kálciumot az anyuka szervezetéből: Tévhit!
A kismamák szervezetében fellépő fogromlásért nem a méhben fejlődő magzat a felelős. A kálcium és egyéb ásványi anyagok kötött állapotban vannak jelen az anyuka szervezetében. Ebben az időszakban sokkal inkább a megjelenő rossz szokások, mint például a helytelen táplálkozás, és a nem kielégítő száj- és fogápolási szokások játszanak szerepet.

Hogyan előzhető meg a tejfogak szuvasodása?

1. A cumisüvegből való itatást érdemes minél előbb abbahagyni. Bár 3 éves koráig nehéz leszokatni gyermekünket, de meg kell próbálni. Adjunk a kezébe poharat és tehetünk bele kezdetben szívószálat is. Ha nem sikerül, nagyon figyeljünk oda, mivel töltjük meg a cumisüveget. Alacsony cukortartalmú, de inkább cukormentes folyadékot adjunk a csemetéknek.

2. Minél kevesebb cukrot adjunk gyermekünknek. A reggeli kakaót elkészíthetjük "igazi" kakaóból, xilit hozzáadásával, hogy az édes íz megmaradjon. A szénsavas, cukros üdítőitalokat helyett friss gyümölcslevet fogyasszon a gyermek.

gyermekfogorvos szeged, a fogak egészsége alapos fogmosással előzhető meg

3. Rendszeres és alapos fogmosás. Érdemes már a fogak előtörése előtt a csecsemők ínyét megtisztítani steril gézzel. Az első fog előbújása után meglephetjük gyermekünket egy fogkefével, ilyenkor természetesen még nem tudja maga tisztítani a fogacskáit, ez a mi feladatunk. A lényeg, hogy megszokja a rendszeres használatot. Kezdetben érdemes együtt fogat mosnunk, hiszen a kicsiknél még igen nagy az utánzási hajlam.

4. Helyes táplálkozás. A szuvasodás szempontjából nem az abszolút mennyiség a fontos, hanem a bevitel gyakorisága és az étel konzisztenciája. A tapadó, ragacsos ételek (karamella, keksz, cukorka) a legártalmasabbak. Ne legyen tilos az édesség, csak korlátozzuk a mennyiségét. Ha meglepjük egy-egy csokoládéval, azt a főétkezések után fogyassza, ne az étkezések között nassoljon.

5. Vitaminok. Ügyeljünk,hogy csemeténk minél több tejterméket, gyümölcsöt, zöldséget, húst fogyasszon. Lehetőleg minél több olyan étel kerüljön az asztalra, melyek rágásra késztetnek.

6. Rendszeresen látogassuk fogorvosunkat. Ha a gyermek még azelőtt megismerkedik fogorvosával, mielőtt bármilyen beavatkozásra szükség lenne, akkor nem alakul ki bennük negatív élmény, így a rendelő barátságos hellyé válhat számukra.


Mikor vigyük el először gyermekünket a fogorvoshoz?

Mindenképpen érdemes ellátogatni a fogorvosi rendelőbe 3-4 éves kor körül. Ebben az életkorban még nem törnek elő a maradandó fogak, általában nincs szükség beavatkozásra, így pedig a kicsik bátran ismerkedhetnek a környezettel. Ha évente egyszer így megjelenünk a fogorvosnál, aki még ellenőrzi is a fogak állapotát, a gyerek nem fog félni, mire valóban szükséges lehet egy-egy beavatkozás.

gyermekfogorvoshoz szegeden 3-4 évesen vigyük gyermekünket

Hiszen a félelem egyik leggyakoribb oka, hogy csak akkor megyünk fogorvoshoz, amikor már problémánk van, és rá vagyunk kényszerítve. Vagy éppenséggel nem tudunk semmit a kezelésről és az ismeretlentől félünk. Éppen ezt kell elkerülni a gyerekeknél. Így egyrészt nem kapcsolnak a rendelőhöz rossz élményeket, másrészt a prevencióval meg is előzhetünk későbbi problémákat és a szakember nyomon követheti a végleges fogsor kialakulását. Így a gyerekek hozzászoktathatók a rendszeres fogorvosi ellenőrzésekhez és jó kapcsolat alakulhat ki a fogorvos és köztük.


Fluoridok alkalmazása

A fluorid a fog kemény szöveteibe beépülve erősíti a fogakat, ezáltal nemcsak csökkenti a fogak érzékenységét, hanem ellenállóbbá is teszi azokat a szuvasodással szemben.

A fluort számos módon juttathatjuk a szervezetünkbe:
 • táplálékkal (rozskenyér, paprika, hal, indiai teafajták), ivóvízzel, só, tej fogyasztásával
 • fluortabletták –> hosszú távú és szervezetten történő alkalmazása ma már nem alkalmas népegészségügyi prevenciós módszer. Egyéni elbírálást igényel. Csak a rizikócsoportba tartozó gyermekek számára ajánljuk (intenzív fogszuvasodás, súlyos általános betegség). Lehetőleg 6 éves kor alatt egyáltalán ne adjunk gyermekünknek fluortablettát a dentális fluorosis (fehér foltok kialakulása) veszélye miatt.
Lokális módszerek, melyeknek manapság sokkal nagyobb jelentőségük van: gyermekfogorvos szeged, fluoridok alkalmazása
 • fluoridos fogkrémek: megfelelő adagolását gyermekünk életkora határozza meg:
  • kétéves vagy fiatalabb csemeténél csak egy vékonyan elkent réteget használjunk
  • 2-5 éves korban borsószemnyi fogkrémet
  • az első maradófogak áttörése után junior fogkrémeket lehet alkalmazni, szintén kis mennyiségben
 • fluoridos szájöblítők:
  • 6 éves kor alatt szintén ne alkalmazzuk, hiszen a gyermekek nagyobb mennyiséget is lenyelhetnek belőlük.
 • zselék, lakkok:
  • magas fluoridkoncentrációjuk miatt kereskedelmi forgalomban nem kaphatók, kizárólag a fogorvosi rendelőben alkalmazhatóak. Helyi fluorid ecseteléssel a kezdezi szuvas folyamatok megállíthatók, visszafordíthatók, a zománc ellenálló képessége növelhető.

Ismeri-e a "fogbarát" ételeket?

A fogszuvasodás az emberiség egyik leggyakoribb krónikusnak számító ún. civilizációs betegsége. Nincs ugyan szezonális jellege, és az általános egészségi állapotot sem veszélyezteti nagymértékben, ennek ellenére népbetegségnek tekinthető, mivel akár a populáció 100%-át is érintheti.

A fogászati problémák megelőzéséért a megfelelő fogtisztításon felül sokat tehetünk megfelelő táplálkozással is. Jónéhány olyan étel létezik például, amelyek fogyasztása megelőzi a fogszuvasodást.

  Nézzük, melyek ezek:
 • Sajtos ételek fogyasztása hatékony védekezés a fogszuvasodás ellen. A sajtételek jelentősen megnövelik a fogzománc kalcium tartalmát, így védenek a fogszuvasodás ellen. A fogak szempontjából mindegy, hogy nyersen fogyasztjuk a sajtot vagy főtt ételben, húsokkal esetleg tésztafélékkel esszük. "A sajtból származó kalcium beépül a fogzománcba, megkeményíti azt, ellenállóbbá teszi a fogszuvasodással és erózióval szemben.
 • Tej: "fogvédő" ásványi anyagokat tartalmaz, és tejfehérjét is. Ezeken kívül tartalmaz tejcukrot (laktózt) is, ami viszont – más cukrokhoz képest – kevésbé hajlamos fogszuvasodást előidézni.
 • A fogakra nézve kedvezőek lehetnek azok a cukormentes rágógumik is, amelyek édesítőszerekkel készülnek. Mind az édes íz, mind pedig a rágás egyaránt fokozza a nyálelválasztást. A nyálnak nagyon fontos mosó, öblítő szerepe van a táplálékmaradékok eltávolításában.
 • gyermekfogászat, egészséges fogbarát ételek Ne mellőzd a friss, ropogós zöldségek és gyümölcsök fogyasztását! Ezek ugyanis – magas rosttartalmuknál fogva – tisztítják a fogakat, edzésben tartják a rágóizmokat és az állkapcsot, így csökkentve a fogínybetegségek kialakulásának kockázatát
 • Ellentmondásos, de a csokoládéfogyasztás nem feltétlenül okoz fogszuvasodást, amennyiben étkezést követően történik a csokoládé fogyasztás és nincs folytatása legalább 2 órán keresztül, akkor egyáltalán nem kell tartani annak fogkárosító hatásától. Sokkal többet árt a cukros üdítők, italok folyamatos fogyasztása, vagy a cukrok, nyalókák hosszú időn keresztül történő szopogatása.
 • A folyadékok esetében sem mindegy, mit fogyasztunk. Amerikai tanulmányok szerint a fekete tea egyes összetevői képesek elpusztítani a fogszuvasodást és ínybetegségek okozó baktériumokat a szájban. A bőséges vízfogyasztás is ajánlott, hiszen segíti leöblíteni a fogakról az ételmaradékokat.

Tejfogak

A tejfogak koronáinak alakja hasonlít a maradófogakra, de nagyságuk kisebb, gyakran rések találhatóak közöttük. Színük kékesfehér, szemben a maradófogakéval, melyek inkább sárgásfehérek. Szerkezetükben is eltérnek egymástól. A tejfogak zománc rétege jóval vékonyabb, míg a fogbél arányait tekintve nagyobb kiterjedésű, így a fogszuvasodás gyermekkorban sokkal gyorsabban terjed.

A tejfog szuvasodását mindenképpen kezelnünk kell, hiszen: gyermekfogorvos szeged, tejfogak gyermekkorban
 • fontos a fájdalom megelőzése, megszűntetése
 • a szuvasodás a többi fogra is átterjedhet, ami elképzelhető, hogy már egy maradó fog
 • a rágófunkciót fenn kell tartanunk
 • az idő előtt elvesztett tejfog a a maradófogazat torlódásához, deformálódásához vezethet
 • a tejfog fontos a beszédfejlődésben
 • a tejfog fontos a pszichés fejlődésben
 • nem mindegy, mennyire baktériumdús környezetben bújnak elő a maradófogak.

Mindenképpen azt javasoljuk, ha a gyermeknek nincsenek panaszai, akkor is évente 3-4 alkalommal jelenjenek meg a gyermekfogászati rendelésen. Így a kezdődő szuvasodások is elláthatók és a gyermek fokozatosan hozzászokik a vizsgálatokhoz, ezáltal a későbbi félelem is könnyadén megelőzhető.

 

Tetszett a cikkünk? Kérjük, hogy ossza meg másokkal is.

 

 

gyermekfogászat akció, gyermek fogszabályozás akció, gyermekfogorvos akció, szeged

 

Hogyan előzheti meg gyermeke fogbetegségét? Gyermekfogászat, gyermek fogbetegségek, gyermekfogorvos, Szeged Hogyan előzheti meg gyermeke fogbetegségét?
Tovább >>

 

Tudjon meg mindent a fogszabályozásról! Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Tudjon meg mindent a fogszabályozásról!
Tovább >>

 

Házi praktikák - káros vagy sem? Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Házi praktikák, tippek és trükkök fogfájásra.
Tovább >>

 

A fogmosás rejtélyei most feltárulnak! Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged A fogmosás rejtélyei most feltárulnak!
Tovább >>

 

Fogmosás életkor szerint. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Mikor kezdjünk fogat mosni, mire figyeljünk életkor szerint?
Tovább >>

 

Kismama fogápolás. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Ismerje meg, hogy mi okozza a kismamák fogainak romlását!
Tovább >>

 

Vitaminok folyamatos szedése. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Szedjen vitaminokat, hogy megőrizze a fogai épségét!
Tovább >>

 

Aphta szájbetegség. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Mi az aphta, mi okozza, hogyan kezelje?
Tovább >>