Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermek fogorvos, Szeged, Sunny Dent logo

 

⚠️ FELHÍVÁS! ⚠️
A Sunny Dent fogászat határozatlan ideig zárva tart, így telefonhívást és e-mail megkeresést sem fogadunk!

Esztétikai fogászat: fogfehérítés, kerámia héjak

fogászat, fogfehérítés szeged
tudta e hogy hogyan lehetett megmenekülni a szabadságharc idején a sorozástól? - gyermekfogorvos, fogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogyan lehetett megmenekülni a szabadságharc idején a sorozástól? Ebben az időben gyutacsos puskát használtak a katonák, amelynek a tölténye papírtokban volt. Ezt kellett leharapni a lövés előtt. A katonai alkalmasság feltétele így többek között legalább egy alsó és felső egymással találkozó fogpár volt. Sokan szándékosan húzatták ki fogaikat, hogy megússzák a katonai szolgálatot.
tudta e hogy milyen volt Julius Ceasar foga? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Milyen volt Julius Ceasar foga? A kutatók megállapították, hogy krónikus ólommérgezés következtében hamar elvesztette összes fogát. Köztudott, hogy az akkori Róma vízvezetékei ólomcsövekben továbbították a vizet, így jöhetett létre a mérgezés, amely természetesen a város lakóit is érintette.
tudta e hogy lehet-e a foghúzást hobbiból űzni? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Lehet-e a foghúzást hobbiból űzni? Talán hihetetlenül hangzik, de I. Péter orosz cár kedvenc szórakozásai közé tartozott. Minden ember kegyvesztetté vált az udvarában, aki fájós fogát nem a cárral húzatta ki. Leningrádban láthatók azok az eszközök, fogók, amelyekkel a cár "szabadidejében dolgozott".
tudta e hogy Milyen foglalkozási ágak ártalmasak a fogakra? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Milyen foglalkozási ágak ártalmasak a fogakra? Az első helyen a sütő-, a malom-, cukrász és cukoripar található. A nyomdászok fogainak épségét az ólom illetve annak gőzei veszélyezteti. A dohányiparban dolgozók lágyrészeire a dohánypor hat izgatóan. A hűtőházi dolgozók között gyakoriak a neuralgiás fájdalmak, az arcüreg gyulladásai. Az üvegfúvók, szabók, varrónők fogain jellegzetes alakváltozást lehet megfigyelni. Ez azért van így, mert ki-ki a saját munkájához szükséges eszközt veszi a szájába és a fogakat azonos helyen és hosszú ideig nyomja, ezért azok "deformálódnak".
 tudta e hogy Julia Roberts még mindig divat? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Julia Roberts még mindig divat. Amikor a pácienseket kérdezik, hogy milyen mosolyt szeretnének, a színésznő neve még mindig gyakori válasz. A férfiaknál Brad Pitt mosolya a trend.
tudta e hogy A hatalmas hamburgerek egyre több állkapcsot károsítanak. - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? A hatalmas hamburgerek egyre több állkapcsot károsítanak. Akkor kezdődnek a problémák, mikor a gyorsétterembe járók 7,6 centinél magasabb hamburgert szeretnének elfogyasztani. Az emberi száj 3,8 centi magas tárgyakat képes bekapni, és ha azt túllépjük, megsérthetjük az állkapocsízületünket.
tudta e hogy Hogy az étkezés utáni azonnali fogmosás káros lehet - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy az étkezés utáni azonnali fogmosás káros lehet, mert tovább dörzsöli az étkezés során savhatásnak kitett fogakat.
tudta e hogy ogy a fogyókúrázók különös veszélynek teszik ki fogaikat - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a fogyókúrázók különös veszélynek teszik ki fogaikat, mivel az étrendjük általában sok savas nyers zöldséget, gyümölcsöt, gyümölcslevet és gyógyteát tartalmaz.
tudta e hogy ogy a magyar lakosság évi cukorfogyasztása kb. 40 kg/fő - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a magyar lakosság évi cukorfogyasztása kb. 40 kg/fő. Az Egészségügy Világszervezet szerint az optimális a fele lenne. A cukor fogyasztásának csökkentésével nem csak a fogazat épségét óvjuk, hanem ezáltal megelőzhetünk más betegségeket is, mint pl. szív-érrendszeri betegségeket, kóros elhízást, cukorbetegséget
tudta e hogy Hogy egy felmérés szerint 19 országot magában foglaló összehasonlítás - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy egy felmérés szerint 19 országot magában foglaló összehasonlítás alapján Európában a 18. helyen állunk, a fogszuvasodás és a fogágy betegség népbetegségnek számít.
tudta e hogy Hogy este fogmosás után csupán tiszta vizet szabad fogyasztani - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy este fogmosás után csupán tiszta vizet szabad fogyasztani, mivel bármilyen cukrozott üdítő éjjel hatalmas pusztítást tud végezni.
tudta e hogy Hogy a cukormentes rágógumi elősegíti a fogak épen tartását - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a cukormentes rágógumi elősegíti a fogak épen tartását, mivel a rágás hatására fokozódik a nyálképződés, ezáltal a savak sokkal hamarabb hígulnak a szájban.
tudta e hogy Hogy 12 évesnél fiatalabbaknak átlagosan 4-5 darab rossz fog - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy 12 évesnél fiatalabbaknak átlagosan 4-5 darab, a 35-44 éveseknek pedig 15-16 darab rossz foguk van.
tudta e hogy Hogy Magyarországon 65 éves korára minden második embernek nincs foga - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy Magyarországon 65 éves korára minden második embernek hiányzik a teljes fogsora.
tudta e hogy Hogy a narancsillat képes enyhíteni a fogorvostól való félelmet? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a narancsillat képes enyhíteni a fogorvostól való félelmet? Bécsi Neurológiai Egyetemi Klinika kutatásai alapján a narancsolaj enyhíti a nőknél a fogorvostól való félelmet. Igaz ugyan a férfiaknál semmi változást nem okoz ez. Ennek okai még nem ismertek.
tudta e hogy Hogy a fogmosás régebben női dolog volt? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a fogmosás régebben "női dolog" volt? Még a 18. században is azokat a férfiakat, akik fogkefét ragadtak, dekadensnek tartották. Csak a 19.században lett a fogmosás testápolás elengedhetetlen része.
tudta e hogy hogy az első műfogsort, vízilófogakból készítették? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy az első műfogsort, vízilófogakból készítették? John Greenwood fogorvos csinálta 1795-ben George Washington elnöknek.
tudta e hogy Hogy Marilyn Monroe is csábos mosolya kerámia bevonat - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy Marilyn Monroe is csábos mosolyát, leheletvékony, átlátszó kerámiabevonatnak köszönhette.
tudta e hogy 1938-ban a DuPont cég piacra dobta az első olyan fogkefét - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? 1938-ban a DuPont cég piacra dobja az első olyan fogkefét, melynek sörtéi szintetikus anyagból (nejlon) készültek. Az első elektromos fogkefét 1959-ben mutatták be.
tudta e hogy Az angliai William Addis 1780-ban kezdte el a fogkefék ipari gyártását. - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Az angliai William Addis 1780-ban kezdte el a fogkefék ipari gyártását. Börtönben töltött évei során fejlesztette ki a ma ismeretes fogkefe elődjét. Egy csontra lyukakat fúrt, és azokon áthúzta, majd megkötötte a szálakat.
tudta e hogy emberek csupán 12%-a mos háromszor fogat naponta - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Magyarországon a fogmosási statisztikák szerint az emberek csupán 12%-a mos háromszor fogat naponta, 47%-uk kétszer, 6%-ukra pedig jellemző, hogy napok, hetek telnek el két fogmosás között.
tudta e hogy fogkrémből 4%-al, fogkeféből pedig 14%-al vásároltunk többet - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Egy felmérés szerint tavaly fogkrémből 4%-al, fogkeféből pedig 14%-al vásároltunk többet, mint egy évvel korábban. Bár nő a mennyiség, mégis 1 emberre átlagosan 1,1 új fogkefe és negyedliter (kb. 3 tubus) fogrém jut 1 év alatt.
tudta e hogy a kálcium és egyéb ásványi anyagok kötött állapotban vannak jelen az anyuka szervezetében - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Az a sztereotípia miszerint a méhben fejlődő gyermek növekedése elvonja a kálciumot az anyuka szervezetéből: Tévhit!
A kismamák szervezetében fellépő fogromlásért nem a méhben fejlődő magzat a felelős. A kálcium és egyéb ásványi anyagok kötött állapotban vannak jelen az anyuka szervezetében. Ebben az időszakban sokkal inkább a megjelenő rossz szokások, mint például a helytelen táplálkozás, és a nem kielégítő száj- és fogápolási szokások játszanak szerepet.

Az arc legmeghatározóbb részei a szemek és a fogak. Egy magabiztos, szép mosoly rögtön magára vonja a tekintetet. Bizonyított tény, hogy az ápolt, fehér fogak önbizalmat adnak, bátrabban teremtünk kapcsolatot és többet nevetünk. A fogfehérítés régebben csak a filmsztárok és énekesek számára volt alapvető fogászati igény, mára már azonban bárkinek elérhető ez a fogkozmetikai opció.


Mi okozza a fogak elszíneződését?

Korunk előrehaladtával jelentkező természetes elszíneződésen túl, számos tényező okozhat elszíneződést fogunkon:

fogorvos szeged foghérítő módszerek
 • a fogfehérítés a fogak teljes átvizsgálásával kezdődik, a fehérítés feltételei a tiszta és ép fogazat
 • az esetleges fogínygyulladást, illetve fogkövet a fehérítés megkezdése előtt mindenképpen meg kell szüntetni
 • a fogpótlások, tömések nem fehéríthetők, ha ezek nem illeszkednek saját fogai új színéhez, a problémát cserével lehet megoldani
 • a fogfehérítés ideje alatt kerülni kell a dohányzást
 • az eljárás nem javasolt 16 év alatt illetve várandós nőknél

A fogfehérítés segít megszűntetni ezen elszíneződéseket a fog kemény- és lágy szöveteinek károsítása nélkül.


Fogfehérítő módszereink

Otthoni fogfehérítés

Az otthoni fogfehérítés egy speciális anyagú, puha, vékony sínnel történik, melyet lenyomatvétel után a fogtechnikus készít el. A fehérítő anyaggal megtöltött sínt a páciensnek 3-8 éjszakán át kell viselnie. A fehérítésnek már 2-3 nap után komolyan látszik a hatása, az esetleges érzékenység is ekkor léphet fel. Ilyenkor a kezelést egy napra szüneteltetni szoktuk, ez nem befolyásolja az eredményt, nem sötétedik vissza. Ilyenkor Tooth Mousse használata javasolt, az érzékenység csökkentése érdekében. A fehérítő gél többféle ízesítésben választható. Működésének alapja, hogy a fogfehérítő anyag bejut a zománcrétegek közé, és feloldja azokat a pigmentanyagokat, amelyek az elszíneződést okozzák. Tartalmaz olyan összetevőket is, amelyek a feloldott pigmentanyagok helyén a zománc struktúra visszaalakulását elősegítik, valamint fluort, mely segítségével ellenállóbb lesz a behatásokkal szemben. A fehérítő anyag nem károsítja sem a fogzománcot, sem a környező lágy szöveteket.

Rendelői fogfehérítés

fogorvos szeged, rendelői fogfehérítés

A rendelői fogfehérítés azonnali eredményt hoz. Kizárólag fogorvosi felügyelet mellett végezhető, mivel ennek során magas koncentrációjú hatóanyagokkal dolgozunk. A tökéletes izolálás ad lehetőséget arra, hogy olyan szerrel végezzük a kezelést, melynek jóval nagyobb a hidrogén-peroxid tartalma. A speciális összetételű fehérítő gélt felvisszük a fogak felszínére, majd UV fénnyel aktiváljuk.

Egy amerikai vizsgálat során a fogorvosi rendelőben vagy otthon végzett fogfehérítés hatásosságát és tartósságát vizsgálva, nem találtak különbséget az eredmények statisztikai kiértékelése során.


Fontos tudnivalók a fogfehérítésről

 • a fogfehérítés a fogak teljes átvizsgálásával kezdődik, a fehérítés feltételei a tiszta és ép fogazat
 • az esetleges fogínygyulladást, illetve fogkövet a fehérítés megkezdése előtt mindenképpen meg kell szüntetni
 • a fogpótlások, tömések nem fehéríthetők, ha ezek nem illeszkednek saját fogai új színéhez, a problémát cserével lehet megoldani
 • a fogfehérítés ideje alatt kerülni kell a dohányzást
 • az eljárás nem javasolt 16 év alatt illetve várandós nőknél

Fogfehérítés után

 • némely esetekben a fogak érzékenyebbek lehetnek az átlagosnál, bátran ajánljuk egyes fogérzékenységet csökkentő fogkrémek használatát (Colgate Sensitive Pro-Relief, Sensodyne Rapid)
 • a kezelés után előfordulhat hideg-meleg érzékenység, ez 1-2 napon belül elmúlik
 • a fogfehérítés végeztével is nagyon fontos a megfelelő szájhigiénia, ez tartósabbá teszi az eredményt
 • félévente/évente jelentkezzen be fogkő eltávolításra, polírozásra
 • a tartósság érdekében érdemes 10 napig "színmentes" diétát tartani, mert a meggyengült fogzománcba és a fogszövetekbe könnyebben lerakódnak a színváltozást előidéző anyagok

Mi is az a színmentes diéta?

Hogy a fogfehérítés által elért eredmény tartós maradjon, 10 napig kerülnünk kell bizonyos ételek és italok fogyasztását, melyek festékanyagot tartalmaznak.

Tiltott ételek: fogorvos szeged foghérítés színmentes diéta
 • paradicsom
 • szójaszósz
 • ketchup, mustár
 • színes gyümölcsök (málna, meggy)
 • citrusfélék (citrom, narancs)
 • magyaros ételek
 • currys ételek

 

Tiltott italok: fogorvos szeged foghérítés Tiltott italok
 • kávé
 • tea
 • kóla
 • színezett üdítők, gyümölcslevek
 • színezett alkoholok (pl.Unicum, vörösbor)

Ezen kívül kerülni kell a színes szájvizek használatát, valamint a nagyon hideg/meleg ételek fogyasztását.


Káros-e a fogfehérítés?

A leggyakoribb tévhit, hogy a fogak szerkezetére káros hatással van a fogfehérítés. Ez ma már nem igaz, hiszen a világosabb árnyalatot nem a fogzománc maratásával, hanem oxidáció révén érjük el. Bizonyítottan a fogfehérítés a fogak szerkezetében nem idéz elő semmilyen változást, sem a zománcréteg, sem a dentin nem károsodik. A kezelés után kisebb mértékű érzékenységgel lehet számolni, de ez pár napon belül elmúlik.

Meddig maradnak fehérek a fogaim?

Az elért fogszín tartóssága nagyban függ a páciens életvitelétől. Az eredmény körülbelül 1-3 évig látható, amit nagyban befolyásolnak az étkezési szokások, (tea, kávé) a dohányzás, illetve a megfelelő szájhigiénia.

Gyökérkezelt fog fehérítése

A gyökérkezelt fogak idővel mindenféle külső hatás nélkül is elszíneződnek. A fogfehérítésre ezeknél a fogaknál is van lehetőség. A gyökérkezelt fogból eltávolítjuk a tömést, melynek helyére helyezzük a speciális fehérítő gélt, majd ideiglenesen lezárjuk a fogat. A gélt 1-3 napig hagyjuk a fogban. A kezelést 2-3 alkalommal kell megismételni a kívánt hatás eléréséig. A kezelt fog így 3-4 árnyalatot világosodik.

Házi praktikák alkalmazása fogorvos szeged foghérítés házi praktikák

Sokan próbálkoznak otthon hagyományos fogfehérítő módszerekkel. Különböző gyümölcsök, pl a narancs, citrom, lime fehérítő hatását említik, melyekkel bedörzsölik a fogaikat. Ezek a savas gyümölcsök vékonyítják a zománcot. A szódabikarbónás fogmosás szintén károsíthatja a fogzománcot, főként, ha túl gyakran alkalmazzuk erőteljes dörzsölés mellett. Így ezeket a módszereket lehetőleg kerüljük.

 

 

Kerámia héjak

kerámia héjak Kisebb foghibák eltüntetése gyorsan, kíméletesen, azonnali látványos eredménnyel. A kerámia héjak készítése különösen népszerű napjainkban, hiszen segítségükkel gyönyörű hatás érhető el az elszíneződött, rendellenesen álló, vagy szabálytalan formájú fogak korrekciója során. A héj a fog külső felszínére felhelyezett vékony, nagy szilárdságú porcelán réteg, mellyel természetes hatású, egyenletes és ragyogó mosolyt tudunk létrehozni. Az egyik legnagyobb előnye, hogy mindössze néhány mm-t kell eltávolítani a fog felszínéről, azaz a fogat nem kell olyan mértékben lecsiszolni, mint egy korona esetén. A kezelés teljesen fájdalommentes és rövid idő alatt rendkívül szép és tartós eredmény hozható létre.


Direkt héjak

A direkt héjat teljes egészében a fogorvos készíti el egy speciális rétegzési tecnika segítségével különleges minőségű anyagokból. Egy ilyen héjrestauráció kiváló színeffekteket visszaadó tömőanyag-családok alkalmazásával készül, akár 8-10 különböző árnyalat segítségével. Legnagyobb előnyük, hogy a fogállományból a lehető legminimálisabbat kell feláldozni. Egy ülésben készülnek el, nem igénylik a fogtechnikai laboratórium közreműködését. Ezek a héjak kevésbé sérülékenyek, mint az indirekt héjak és bármikor gyorsan korrigálhatóak.


Indirekt héjkerámia

kerámia héjak

A frontfogak restaurációjának egyik legesztétikusabb formája, amikor egy vékony porcelán héjat ragasztunk a fogakra, melyek a fogtecnikai laboratóriumban készülnek el. Preparálásuk során a fogból 0,5-1 mm-t távolítunk el, tehát minimális foganyag-vesztességgel kell számolni. Mivel a fényáteresztő képessége megegyezik a fogéval, így nem látható a fogon, hogy bármiféle fogászati beavatkozás történt, így kiváló esztétikai hatás érhető el.


Milyen problémák esetén jelenthetnek megoldást?

kerámia héjak
 • zománchibák, elszíneződött fogak esetében, ennek hátterében állhat gyökérkezelés, antibiotikumos vagy más gyógyszeres kezelés (pl.tetraciklin), fluorózis, nagyobb kompozit tömések, melyek elszínezték a fogat
 • a fogak sérülését követően a fogak metszőéleinek sérülései vagy törött, repedezett fogak
 • soron kívül-belül álló fogak harmonikus fogívbe rendezése
 • fogak közötti hézagok, rések zárása

Nem ajánlott héjat készíteni:

 • nagymértékben károsodott fogak (ez esetben korona készítése indokolt)
 • nem megfelelő szájápolás esetén
 • nagyfokú harapási rendellenességek
 • nagyon erős éjszakai fogcsikorgatás esetén
Igényelnek-e különleges ápolást a héjak? Ugyanarra az ápolásra van szükségük, mint a természetes fogainknak. Fontos a jó szájhigiénia, a napi kétszeri fogmosás, a fogselymezés és természetesen a féléves fogászati kontroll.

 

 

 

 

gyermekfogászat akció, gyermek fogszabályozás akció, gyermekfogorvos akció, szeged

 

Hogyan előzheti meg gyermeke fogbetegségét? Gyermekfogászat, gyermek fogbetegségek, gyermekfogorvos, Szeged Hogyan előzheti meg gyermeke fogbetegségét?
Tovább >>

 

Tudjon meg mindent a fogszabályozásról! Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Tudjon meg mindent a fogszabályozásról!
Tovább >>

 

Házi praktikák - káros vagy sem? Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Házi praktikák, tippek és trükkök fogfájásra.
Tovább >>

 

A fogmosás rejtélyei most feltárulnak! Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged A fogmosás rejtélyei most feltárulnak!
Tovább >>

 

Fogmosás életkor szerint. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Mikor kezdjünk fogat mosni, mire figyeljünk életkor szerint?
Tovább >>

 

Kismama fogápolás. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Ismerje meg, hogy mi okozza a kismamák fogainak romlását!
Tovább >>

 

Vitaminok folyamatos szedése. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Szedjen vitaminokat, hogy megőrizze a fogai épségét!
Tovább >>

 

Aphta szájbetegség. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Mi az aphta, mi okozza, hogyan kezelje?
Tovább >>