Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermek fogorvos, Szeged, Sunny Dent logo

 

⚠️ FELHÍVÁS! ⚠️
A Sunny Dent fogászat határozatlan ideig zárva tart, így telefonhívást és e-mail megkeresést sem fogadunk!

Mikor kezdjünk fogat mosni?

gyermek fogászat szeged, fogmosást mikor kezdjük
tudta e hogy hogyan lehetett megmenekülni a szabadságharc idején a sorozástól? - gyermekfogorvos, fogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogyan lehetett megmenekülni a szabadságharc idején a sorozástól? Ebben az időben gyutacsos puskát használtak a katonák, amelynek a tölténye papírtokban volt. Ezt kellett leharapni a lövés előtt. A katonai alkalmasság feltétele így többek között legalább egy alsó és felső egymással találkozó fogpár volt. Sokan szándékosan húzatták ki fogaikat, hogy megússzák a katonai szolgálatot.
tudta e hogy milyen volt Julius Ceasar foga? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Milyen volt Julius Ceasar foga? A kutatók megállapították, hogy krónikus ólommérgezés következtében hamar elvesztette összes fogát. Köztudott, hogy az akkori Róma vízvezetékei ólomcsövekben továbbították a vizet, így jöhetett létre a mérgezés, amely természetesen a város lakóit is érintette.
tudta e hogy lehet-e a foghúzást hobbiból űzni? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Lehet-e a foghúzást hobbiból űzni? Talán hihetetlenül hangzik, de I. Péter orosz cár kedvenc szórakozásai közé tartozott. Minden ember kegyvesztetté vált az udvarában, aki fájós fogát nem a cárral húzatta ki. Leningrádban láthatók azok az eszközök, fogók, amelyekkel a cár "szabadidejében dolgozott".
tudta e hogy Milyen foglalkozási ágak ártalmasak a fogakra? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Milyen foglalkozási ágak ártalmasak a fogakra? Az első helyen a sütő-, a malom-, cukrász és cukoripar található. A nyomdászok fogainak épségét az ólom illetve annak gőzei veszélyezteti. A dohányiparban dolgozók lágyrészeire a dohánypor hat izgatóan. A hűtőházi dolgozók között gyakoriak a neuralgiás fájdalmak, az arcüreg gyulladásai. Az üvegfúvók, szabók, varrónők fogain jellegzetes alakváltozást lehet megfigyelni. Ez azért van így, mert ki-ki a saját munkájához szükséges eszközt veszi a szájába és a fogakat azonos helyen és hosszú ideig nyomja, ezért azok "deformálódnak".
 tudta e hogy Julia Roberts még mindig divat? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Julia Roberts még mindig divat. Amikor a pácienseket kérdezik, hogy milyen mosolyt szeretnének, a színésznő neve még mindig gyakori válasz. A férfiaknál Brad Pitt mosolya a trend.
tudta e hogy A hatalmas hamburgerek egyre több állkapcsot károsítanak. - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? A hatalmas hamburgerek egyre több állkapcsot károsítanak. Akkor kezdődnek a problémák, mikor a gyorsétterembe járók 7,6 centinél magasabb hamburgert szeretnének elfogyasztani. Az emberi száj 3,8 centi magas tárgyakat képes bekapni, és ha azt túllépjük, megsérthetjük az állkapocsízületünket.
tudta e hogy Hogy az étkezés utáni azonnali fogmosás káros lehet - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy az étkezés utáni azonnali fogmosás káros lehet, mert tovább dörzsöli az étkezés során savhatásnak kitett fogakat.
tudta e hogy ogy a fogyókúrázók különös veszélynek teszik ki fogaikat - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a fogyókúrázók különös veszélynek teszik ki fogaikat, mivel az étrendjük általában sok savas nyers zöldséget, gyümölcsöt, gyümölcslevet és gyógyteát tartalmaz.
tudta e hogy ogy a magyar lakosság évi cukorfogyasztása kb. 40 kg/fő - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a magyar lakosság évi cukorfogyasztása kb. 40 kg/fő. Az Egészségügy Világszervezet szerint az optimális a fele lenne. A cukor fogyasztásának csökkentésével nem csak a fogazat épségét óvjuk, hanem ezáltal megelőzhetünk más betegségeket is, mint pl. szív-érrendszeri betegségeket, kóros elhízást, cukorbetegséget
tudta e hogy Hogy egy felmérés szerint 19 országot magában foglaló összehasonlítás - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy egy felmérés szerint 19 országot magában foglaló összehasonlítás alapján Európában a 18. helyen állunk, a fogszuvasodás és a fogágy betegség népbetegségnek számít.
tudta e hogy Hogy este fogmosás után csupán tiszta vizet szabad fogyasztani - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy este fogmosás után csupán tiszta vizet szabad fogyasztani, mivel bármilyen cukrozott üdítő éjjel hatalmas pusztítást tud végezni.
tudta e hogy Hogy a cukormentes rágógumi elősegíti a fogak épen tartását - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a cukormentes rágógumi elősegíti a fogak épen tartását, mivel a rágás hatására fokozódik a nyálképződés, ezáltal a savak sokkal hamarabb hígulnak a szájban.
tudta e hogy Hogy 12 évesnél fiatalabbaknak átlagosan 4-5 darab rossz fog - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy 12 évesnél fiatalabbaknak átlagosan 4-5 darab, a 35-44 éveseknek pedig 15-16 darab rossz foguk van.
tudta e hogy Hogy Magyarországon 65 éves korára minden második embernek nincs foga - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy Magyarországon 65 éves korára minden második embernek hiányzik a teljes fogsora.
tudta e hogy Hogy a narancsillat képes enyhíteni a fogorvostól való félelmet? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a narancsillat képes enyhíteni a fogorvostól való félelmet? Bécsi Neurológiai Egyetemi Klinika kutatásai alapján a narancsolaj enyhíti a nőknél a fogorvostól való félelmet. Igaz ugyan a férfiaknál semmi változást nem okoz ez. Ennek okai még nem ismertek.
tudta e hogy Hogy a fogmosás régebben női dolog volt? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a fogmosás régebben "női dolog" volt? Még a 18. században is azokat a férfiakat, akik fogkefét ragadtak, dekadensnek tartották. Csak a 19.században lett a fogmosás testápolás elengedhetetlen része.
tudta e hogy hogy az első műfogsort, vízilófogakból készítették? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy az első műfogsort, vízilófogakból készítették? John Greenwood fogorvos csinálta 1795-ben George Washington elnöknek.
tudta e hogy Hogy Marilyn Monroe is csábos mosolya kerámia bevonat - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy Marilyn Monroe is csábos mosolyát, leheletvékony, átlátszó kerámiabevonatnak köszönhette.
tudta e hogy 1938-ban a DuPont cég piacra dobta az első olyan fogkefét - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? 1938-ban a DuPont cég piacra dobja az első olyan fogkefét, melynek sörtéi szintetikus anyagból (nejlon) készültek. Az első elektromos fogkefét 1959-ben mutatták be.
tudta e hogy Az angliai William Addis 1780-ban kezdte el a fogkefék ipari gyártását. - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Az angliai William Addis 1780-ban kezdte el a fogkefék ipari gyártását. Börtönben töltött évei során fejlesztette ki a ma ismeretes fogkefe elődjét. Egy csontra lyukakat fúrt, és azokon áthúzta, majd megkötötte a szálakat.
tudta e hogy emberek csupán 12%-a mos háromszor fogat naponta - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Magyarországon a fogmosási statisztikák szerint az emberek csupán 12%-a mos háromszor fogat naponta, 47%-uk kétszer, 6%-ukra pedig jellemző, hogy napok, hetek telnek el két fogmosás között.
tudta e hogy fogkrémből 4%-al, fogkeféből pedig 14%-al vásároltunk többet - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Egy felmérés szerint tavaly fogkrémből 4%-al, fogkeféből pedig 14%-al vásároltunk többet, mint egy évvel korábban. Bár nő a mennyiség, mégis 1 emberre átlagosan 1,1 új fogkefe és negyedliter (kb. 3 tubus) fogrém jut 1 év alatt.
tudta e hogy a kálcium és egyéb ásványi anyagok kötött állapotban vannak jelen az anyuka szervezetében - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Az a sztereotípia miszerint a méhben fejlődő gyermek növekedése elvonja a kálciumot az anyuka szervezetéből: Tévhit!
A kismamák szervezetében fellépő fogromlásért nem a méhben fejlődő magzat a felelős. A kálcium és egyéb ásványi anyagok kötött állapotban vannak jelen az anyuka szervezetében. Ebben az időszakban sokkal inkább a megjelenő rossz szokások, mint például a helytelen táplálkozás, és a nem kielégítő száj- és fogápolási szokások játszanak szerepet.

A kisgyermekek másolják az életükben fontos szerepet betöltő szülőket, ez érvényes a szájápolásra is. Ezért nagyon fontos, hogy jó példát mutassunk!

A fogak előbújásának sorrendje

A baba első foga 6 hónapos kor környékén bújik ki, és legtöbbször a gyermek 2 és fél éves korára mind a 20 tejfog kinő. Az idő, miszerint mikor és milyen sorrendben bújnak ki a fogak, nagyjából megadható, de a folyamatban 1-5 hónap szóródás is lehetséges, nem kell az eltérő időpontoktól megrémülni. Leggyakrabban az alsó, középső metszőfogak bújnak először a felszínre, ezt követik a felső metszők, majd az őrlő- és a szemfogak.

Fogváltás, érkezik a fogtündér

Ki ne ismerné a fogtündéres meséket? A kiesett tejfogat este a kispárna alá kell rejteni. Majd a reggeli ébredés örömteli a gyermekek számára, hiszen a Fogtündér a tejfogért cserébe kedves ajándékot tesz a párna alá.

A maradó fogak érkezése

A tejfogak maradó fogakra cserélődése általában 6 éves korban kezdődik és nagyjából 14 éves korig tart. A bölcsességfogak előtörése változó, gyakran 18 éves kor után indul meg.

Elsőként a szájüregben az első nagyőrlők jelennek meg (hatosok). Ezek a tejőrlők mögött bújnak ki, ezért a szülők gyakran észre sem veszik őket. Az első maradó őrlőfogak nagyon fontosak, hiszen ezek köré épül a fogív többi része, ezek biztosítják a rágást a fogváltás alatt. Általában a kis első osztályosok mosolyognak fogatlanul, a 8 metszőfog rendszerint 8 éves korig előbújik. Később bújnak ki a kisőrlők, kb. 9-10 éves korban, utána 10-11 évesen előtűnnek a szemfogak is. A hetes fogak kb. 14 éves korban jelennek meg, ebben az esetben azonban nem előzi meg tejfog kihullása az előtörést.

gyermek fogorvos és a fogak

Fogzás (0-2 éves kor)

gyermekfogorvos szeged, fogmosás 0-2 éves korban

A babák első fogai nagyjából fél éves korban jelennek meg, de már az ezt megelőző időszakban is figyelmet kell fordítanunk a szájápolásra. Minden étkezés után tisztítsuk meg a csemeténk ínyét, nyelvét. A legjobb módszer erre a célra egy, a mutató ujjunk köré tekert steril, benedvesített gézlap. Ezzel a tisztításon kívül nyugtatjuk is a kicsi ínyét. Ez utóbbi célra illetve a fogzás fájdalmainak enyhítésére kaphatóak a hűthető rágókák. A babarágók speciális kialakításának köszönhetően többfajta rágófelülettel rendelkeznek és nem tartalmaznak semmiféle egészségre káros anyagot. A rágásra egyébként is szüksége van a fejlődő picúrnak, az állkapocs megerősödésén túl a pontos harapást is elősegíti. A rágóka nemcsak szájápolási segédeszköz, hanem csörgőként is funkcionál, így egy remek játékot adhatunk a kicsi kezébe.

Egy éves kor körül, mikor már több fog is kibújt, megvehetjük gyermekünk első fogkeféjét. Ebben a korban speciális gyermekfogkefére van szükségük, mely kicsi fejű, puha és lekerekített sörtéjű. A fogkefét 3 havonta érdemes lecserélni, fertőző betegségek után pedig azonnal. Bár a kicsik még nem tudják megmosni a fogukat ebben a korban, azért adjuk a kezébe, hogy megbarátkozzon vele, rágcsálja, megtapasztalja. Időzítsük saját fogmosásunkat olyan időpontra, amikor azt gyermekünk is látja. Ha a szájápolási teendőket vidáman, jókedvvel hajtjuk végre, a baba már egész kiskorában kívánatosnak és kellemesnek fogja tartani a fogápolást. Kezdetben engedjük meg neki, hogy szabadon játsszon a fogkefével, ne szidjuk le, ha rosszul végez egy mozdulatot. Jó pár évnek kell eltelnie, mire képes lesz a helyes technika elsajátítására. Ez nem azt jelenti, hogy ügyetlen lenne, csak a finom mozdulatokat még nem tudják úgy koordinálni, mint a felnőttek. A kicsik 3 éves kor előtt nemigen tudnak öblögetni, így ha lenyelné a fogkrémet, akkor sem kell megijedni, hiszen a babáknak kifejlesztett fogkrémek teljesen ártalmatlanok a szervezetükre.


Fogmosás a tejfogazati időszakban (2-6 éves kor)

gyermekfogorvos szeged, fogmosás 2-6 éves korban

A tejfogaknak nagyon fontos szerepük van. Meghatározzák a maradandó fogak helyét, segítik a beszéd kifejlődését és támogatják a fogsor és az orca megfelelő formájának kialakulását. Megfelelő gyermekfogkefe és gyermekfogkrém használatával 6 éves korig szülői felügyelet mellett a fogmosás tökéletesítése a legfontosabb feladat.

A fogkefe puha, kicsi fejű, lekerekített sörtéjű legyen. Kaphatóak különböző figurás, játékszerű, fiús, lányos fogkefék is, amelyek amellett, hogy szórakoztatóvá teszik a fogmosást, remekül teljesítik egy normál fogkefe feladatait is.

A fogkrém kiválasztásánál fontos szempont, hogy a gyermek kedvelje. A kellemes ízű fogkrém élvezetesebbé teszi a fogmosást, így azt szívesebben használják. Csökkentett fluoridtartalmú fogkrémet használjunk, hiszen ilyenkor a gyermekek hajlamosak a jó ízű fogkrémből nagyobb mennyiséget is lenyelni. A túlzott fluorid bevitel a maradó fogak foltosodását okozhatja. Csak kevés, borsónyi mennyiségű fogrémet használjunk.

Minden egyes fog minden felületét mossuk meg, ne feledkezzünk meg a fogak nyelv felőli oldaláról és a fogsor utolsó fogainak hátsó feléről sem. Fontos, hogy a szülő jelen legyen és felügyelje a fogmosást mindaddig, amíg a megfelelő technika ki nem alakul. Ne csak azt ellenőrizzük, hogy megtörtént-e a fogmosás, hanem vizsgáljuk annak hatékonyságát is.


A fogváltás időszaka (6-12 éves kor)

gyermekfogorvos szeged, fogmosás 6-12 éves korban

Ebben az időszakban a bölcsességfogak kivételével 12 éves korra kialakul a felnőttekre jellemző fogsor. A legfontosabb ennél a korosztálynál, hogy elsajátítsák az önállóan végzett tökéletes fogápolást.

8-9 éves kor körül be kell vezetni a fogselyem használatát, mely a leghatékonyabb módszer a fogközök tisztítására.

A helyes és hatékony szájápolás elsajátításában nagy segítséget nyújthatnak a különböző plakkfestő szerek: tabletták, öblítők. Ezek segítségével láthatóvá tehető akár a több napja keletkezett lepedék, illetve fogmosás után alkalmazva, meg lehet állapítani, hogy megfelelő alapossággal történt-e a fogmosás.


Serdülőkor (12-18 éves kor)

gyermekfogorvos szeged, fogmosás 12-18 éves korban

A serdülőkorban lévő fiatalok esetében is fokozottan oda kell figyelni a száj és a fogak ápolására.

Ebben az életkorban zajlik a fogszabályzó kezelések zöme, ami különös odafigyelést igényel szájápolás szempontjából. A fogmosás nehezített, így kimondottan erre a célra kifejlesztett eszközök állnak a rendelkezésre.

A bölcsességfogak előtörése ennek az időszaknak a végére tehető. Sajnos nagyon gyakran okoz problémát. Ennek az oka, hogy civilizálódásunk következtében egyre kevesebbet rágunk és így az állcsontok is egyre kisebbek és fejletlenebbek lesznek. Az így kialakult helyhiány miatt a bölcsességfogak számára nincs elegendő hely, ezért az előtörésük nehezített.

Ebben a "lázadó" korszakban a fiatalok hajlamosak a szájhigiénia elhanyagolására és egészségtelen, főleg gyorséttermi ételek fogyasztása felváltja az addig egészséges étrend. Ez a korosztály nagyon nagy türelmet és megértést igényel!


Hogy ne legyen minden nap nyűg a fogmosás. Tippek és trükkök!

gyermekfogorvos szeged, fogmosás ne legyen nyűg
  • Az első születésnapja környékén megkaphatja az első fogkeféjét, elkezdhetünk közösen, egymás mellett fogat mosni. Kérjük meg, hogy mossa meg ő a mi fogunkat, majd cseréljünk és mossuk meg mi az ő fogát
  • Minden szájápolási feladatot játékosan pl. fogmanós, fogtündéres mesével, saját történettel vezessünk be.
  • A drogériákban lehet kapni fogmosó homokórát, így a gyerkőc láthatja, mennyi idő van hátra.
  • Lejátszhatunk neki egy zeneszámot is, ha ehhez könnyebben tud igazodni.
  • Mutassunk jó példát. Ha azt látja, hogy apa és anya is rendszeresen mos fogat, akkor ő sem akar kimaradni ebből az élményből.
  • Mutassuk meg neki, mi hogyan mosunk fogat.
  • A háromhavonta cserélődő édes állatfigurás fogkefékkel és finomabbnál finomabb gyermekfogkrémekkel újra és újra megragadhatjuk gyermekünk figyelmét.

 

Tetszett a cikkünk? Kérjük, hogy ossza meg másokkal is.

 

 

gyermekfogászat akció, gyermek fogszabályozás akció, gyermekfogorvos akció, szeged

 

Hogyan előzheti meg gyermeke fogbetegségét? Gyermekfogászat, gyermek fogbetegségek, gyermekfogorvos, Szeged Hogyan előzheti meg gyermeke fogbetegségét?
Tovább >>

 

Tudjon meg mindent a fogszabályozásról! Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Tudjon meg mindent a fogszabályozásról!
Tovább >>

 

Házi praktikák - káros vagy sem? Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Házi praktikák, tippek és trükkök fogfájásra.
Tovább >>

 

A fogmosás rejtélyei most feltárulnak! Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged A fogmosás rejtélyei most feltárulnak!
Tovább >>

 

Fogmosás életkor szerint. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Mikor kezdjünk fogat mosni, mire figyeljünk életkor szerint?
Tovább >>

 

Kismama fogápolás. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Ismerje meg, hogy mi okozza a kismamák fogainak romlását!
Tovább >>

 

Vitaminok folyamatos szedése. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Szedjen vitaminokat, hogy megőrizze a fogai épségét!
Tovább >>

 

Aphta szájbetegség. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Mi az aphta, mi okozza, hogyan kezelje?
Tovább >>