Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermek fogorvos, Szeged, Sunny Dent logo

 

⚠️ FELHÍVÁS! ⚠️
A Sunny Dent fogászat határozatlan ideig zárva tart, így telefonhívást és e-mail megkeresést sem fogadunk!

Fogpótlás: korona, híd, csapos fog

fogászat szeged, Fogpótlás: korona, csapos fog
tudta e hogy hogyan lehetett megmenekülni a szabadságharc idején a sorozástól? - gyermekfogorvos, fogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogyan lehetett megmenekülni a szabadságharc idején a sorozástól? Ebben az időben gyutacsos puskát használtak a katonák, amelynek a tölténye papírtokban volt. Ezt kellett leharapni a lövés előtt. A katonai alkalmasság feltétele így többek között legalább egy alsó és felső egymással találkozó fogpár volt. Sokan szándékosan húzatták ki fogaikat, hogy megússzák a katonai szolgálatot.
tudta e hogy milyen volt Julius Ceasar foga? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Milyen volt Julius Ceasar foga? A kutatók megállapították, hogy krónikus ólommérgezés következtében hamar elvesztette összes fogát. Köztudott, hogy az akkori Róma vízvezetékei ólomcsövekben továbbították a vizet, így jöhetett létre a mérgezés, amely természetesen a város lakóit is érintette.
tudta e hogy lehet-e a foghúzást hobbiból űzni? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Lehet-e a foghúzást hobbiból űzni? Talán hihetetlenül hangzik, de I. Péter orosz cár kedvenc szórakozásai közé tartozott. Minden ember kegyvesztetté vált az udvarában, aki fájós fogát nem a cárral húzatta ki. Leningrádban láthatók azok az eszközök, fogók, amelyekkel a cár "szabadidejében dolgozott".
tudta e hogy Milyen foglalkozási ágak ártalmasak a fogakra? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Milyen foglalkozási ágak ártalmasak a fogakra? Az első helyen a sütő-, a malom-, cukrász és cukoripar található. A nyomdászok fogainak épségét az ólom illetve annak gőzei veszélyezteti. A dohányiparban dolgozók lágyrészeire a dohánypor hat izgatóan. A hűtőházi dolgozók között gyakoriak a neuralgiás fájdalmak, az arcüreg gyulladásai. Az üvegfúvók, szabók, varrónők fogain jellegzetes alakváltozást lehet megfigyelni. Ez azért van így, mert ki-ki a saját munkájához szükséges eszközt veszi a szájába és a fogakat azonos helyen és hosszú ideig nyomja, ezért azok "deformálódnak".
 tudta e hogy Julia Roberts még mindig divat? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Julia Roberts még mindig divat. Amikor a pácienseket kérdezik, hogy milyen mosolyt szeretnének, a színésznő neve még mindig gyakori válasz. A férfiaknál Brad Pitt mosolya a trend.
tudta e hogy A hatalmas hamburgerek egyre több állkapcsot károsítanak. - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? A hatalmas hamburgerek egyre több állkapcsot károsítanak. Akkor kezdődnek a problémák, mikor a gyorsétterembe járók 7,6 centinél magasabb hamburgert szeretnének elfogyasztani. Az emberi száj 3,8 centi magas tárgyakat képes bekapni, és ha azt túllépjük, megsérthetjük az állkapocsízületünket.
tudta e hogy Hogy az étkezés utáni azonnali fogmosás káros lehet - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy az étkezés utáni azonnali fogmosás káros lehet, mert tovább dörzsöli az étkezés során savhatásnak kitett fogakat.
tudta e hogy ogy a fogyókúrázók különös veszélynek teszik ki fogaikat - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a fogyókúrázók különös veszélynek teszik ki fogaikat, mivel az étrendjük általában sok savas nyers zöldséget, gyümölcsöt, gyümölcslevet és gyógyteát tartalmaz.
tudta e hogy ogy a magyar lakosság évi cukorfogyasztása kb. 40 kg/fő - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a magyar lakosság évi cukorfogyasztása kb. 40 kg/fő. Az Egészségügy Világszervezet szerint az optimális a fele lenne. A cukor fogyasztásának csökkentésével nem csak a fogazat épségét óvjuk, hanem ezáltal megelőzhetünk más betegségeket is, mint pl. szív-érrendszeri betegségeket, kóros elhízást, cukorbetegséget
tudta e hogy Hogy egy felmérés szerint 19 országot magában foglaló összehasonlítás - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy egy felmérés szerint 19 országot magában foglaló összehasonlítás alapján Európában a 18. helyen állunk, a fogszuvasodás és a fogágy betegség népbetegségnek számít.
tudta e hogy Hogy este fogmosás után csupán tiszta vizet szabad fogyasztani - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy este fogmosás után csupán tiszta vizet szabad fogyasztani, mivel bármilyen cukrozott üdítő éjjel hatalmas pusztítást tud végezni.
tudta e hogy Hogy a cukormentes rágógumi elősegíti a fogak épen tartását - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a cukormentes rágógumi elősegíti a fogak épen tartását, mivel a rágás hatására fokozódik a nyálképződés, ezáltal a savak sokkal hamarabb hígulnak a szájban.
tudta e hogy Hogy 12 évesnél fiatalabbaknak átlagosan 4-5 darab rossz fog - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy 12 évesnél fiatalabbaknak átlagosan 4-5 darab, a 35-44 éveseknek pedig 15-16 darab rossz foguk van.
tudta e hogy Hogy Magyarországon 65 éves korára minden második embernek nincs foga - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy Magyarországon 65 éves korára minden második embernek hiányzik a teljes fogsora.
tudta e hogy Hogy a narancsillat képes enyhíteni a fogorvostól való félelmet? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a narancsillat képes enyhíteni a fogorvostól való félelmet? Bécsi Neurológiai Egyetemi Klinika kutatásai alapján a narancsolaj enyhíti a nőknél a fogorvostól való félelmet. Igaz ugyan a férfiaknál semmi változást nem okoz ez. Ennek okai még nem ismertek.
tudta e hogy Hogy a fogmosás régebben női dolog volt? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a fogmosás régebben "női dolog" volt? Még a 18. században is azokat a férfiakat, akik fogkefét ragadtak, dekadensnek tartották. Csak a 19.században lett a fogmosás testápolás elengedhetetlen része.
tudta e hogy hogy az első műfogsort, vízilófogakból készítették? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy az első műfogsort, vízilófogakból készítették? John Greenwood fogorvos csinálta 1795-ben George Washington elnöknek.
tudta e hogy Hogy Marilyn Monroe is csábos mosolya kerámia bevonat - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy Marilyn Monroe is csábos mosolyát, leheletvékony, átlátszó kerámiabevonatnak köszönhette.
tudta e hogy 1938-ban a DuPont cég piacra dobta az első olyan fogkefét - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? 1938-ban a DuPont cég piacra dobja az első olyan fogkefét, melynek sörtéi szintetikus anyagból (nejlon) készültek. Az első elektromos fogkefét 1959-ben mutatták be.
tudta e hogy Az angliai William Addis 1780-ban kezdte el a fogkefék ipari gyártását. - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Az angliai William Addis 1780-ban kezdte el a fogkefék ipari gyártását. Börtönben töltött évei során fejlesztette ki a ma ismeretes fogkefe elődjét. Egy csontra lyukakat fúrt, és azokon áthúzta, majd megkötötte a szálakat.
tudta e hogy emberek csupán 12%-a mos háromszor fogat naponta - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Magyarországon a fogmosási statisztikák szerint az emberek csupán 12%-a mos háromszor fogat naponta, 47%-uk kétszer, 6%-ukra pedig jellemző, hogy napok, hetek telnek el két fogmosás között.
tudta e hogy fogkrémből 4%-al, fogkeféből pedig 14%-al vásároltunk többet - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Egy felmérés szerint tavaly fogkrémből 4%-al, fogkeféből pedig 14%-al vásároltunk többet, mint egy évvel korábban. Bár nő a mennyiség, mégis 1 emberre átlagosan 1,1 új fogkefe és negyedliter (kb. 3 tubus) fogrém jut 1 év alatt.
tudta e hogy a kálcium és egyéb ásványi anyagok kötött állapotban vannak jelen az anyuka szervezetében - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Az a sztereotípia miszerint a méhben fejlődő gyermek növekedése elvonja a kálciumot az anyuka szervezetéből: Tévhit!
A kismamák szervezetében fellépő fogromlásért nem a méhben fejlődő magzat a felelős. A kálcium és egyéb ásványi anyagok kötött állapotban vannak jelen az anyuka szervezetében. Ebben az időszakban sokkal inkább a megjelenő rossz szokások, mint például a helytelen táplálkozás, és a nem kielégítő száj- és fogápolási szokások játszanak szerepet.

Miért szükséges, hogy az elvesztett fogat mielőbb pótoljuk?

Nagyon sok esetben csak akkor érezzük szükségességét az elvesztett fog pótlásának, mikor a foghiány jól látható helyen van. Senki sem szeret úgy rámosolyogni beszélgetőpartnerére, hogy közben itt-ott hiányzik néhány foga. Ha több fog hiányzik, az arc beeshet, az arckontúr megváltozhat. De az esztétikai okok mellett számos érv van, mely miatt érdemes mihamarabb pótolni a hiányzó fogakat.

 • a hiányt határoló fogak bedőlnek
 • a foghiánnyal szemben lévő fog elkezd kinőni a fogsorból, majd idővel meglazul, kiesik
 • a rágóképesség csökken, melynek következtében romlik az emésztés
 • a hangképzés és a beszéd érthetősége romlik, főleg az elülső fogak hiánya esetén
 • a maradék fogak túlterhelődnek, fokozódik a kopásuk
 • a csontleépülés fokozott az elvesztett fogak helyén, ez pedig a későbbi fogpótlás készítését megnehezíti
 • hosszú távon az állkapocsízület fájdalma

Manapság már többféle fogpótlási módszer létezik, így mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt. Léteznek a hagyományos módszerek (korona, híd, kivehető fogpótlások) és az implantáció, amely az állkapocs csontozatába beépülő műgyökérre helyezett műfogat jelenti. A hagyományos módszerek előnye, hogy a fog illetve fogak gyorsan 1-2 hét alatt elkészülnek, valamint az eljárás olcsóbb. De vannak esetek, mikor nem alkalmazhatóak, vagy az implantáció sokkal stabilabb megoldást nyújt.


Koronák, hidak

Korona

fogorvos szeged, fogpótlás korona

A koronák készítésének leggyakoribb javallatát a fogszuvasodás okozta keményszövet destrukció képezi. Kisebb kiterjedésű szuvasodások esetén a fogat el lehet látni töméssel vagy betéttel, azonban a nagy kiterjedésű, több felszínt érintő szuvasodások esetén ez már megfontolandó, hiszen nagy a veszélye a fog törésének. Ennek megelőzésére legjobb, ha koronával látjuk el a fogat.

A fogpótlás a roncsolódott fog megmaradt foganyagának lecsiszolásával kezdődik. A megfelelően kialakított csonkról ezután lenyomatot veszünk, amely alapján elkészíthető a stabilitást és terhelhetőséget biztosító váz. A vázra kerül a leplező, esztétikus korona, melyet ragasztócementtel rögzítünk a lecsiszolt fogon. Egy jól elkészített, minőségi és precíz korona, akár 10-15 évig is tartó esztétikus megjelenést eredményez viselőjének.

Hidak

fogorvos szeged, fogpótlás híd

Amennyiben egy vagy több fog hiányzik, akkor alkalmazzuk a hidat az esztétikus végeredmény és a rágás-és beszédfunkció helyreállítása érdekében. A híd készítésekor a hiányt határoló két szomszédos fogat lecsiszoljuk és rájuk rögzítjük a koronákat, amelyek egyben a hídtagot is tartják.

A fog/fogak előkészítése, csiszolása

A fog csiszolása vállas preparálással történik. Ez azt jelenti, hogy egy váll, perem kerül kialakításra a fog nyaki részén, amin a korona ül, így az nem nyomja az ínyt. Ennek az eljárásnak az előnye a hagyományossal szemben, hogy a korona váll részére is kerámia kerül, megakadályozva a váz fém színű áttetszését a fognyaknál. A korona széle nem áll el az ínytől, ezért csökken az alászuvasodás veszélye. Az így készült pótlások megőrzik az íny és a fogágy egészségét.

A koronák anyaguk szerint:

 • Fémkerámia korona
  A fémkerámia korona egy fémvázból, és az arra ráégetett porcelán rétegből áll. Nagyon sok előnyük van: a fémváz révén kellően erős, strapabíró, ellenáll a nagy harapási erőknek, nem törik, a porcelán leplezés révén pedig szép. Jelenleg Magyarországon a legtöbb fogpótlás ezzel a módszerrel készül.
 • Cirkónium korona
  A cirkónium oxidot az orvostudomány más területein már régebb óta alkalmaznak sikerrel, mára igen kedvező tulajdonságainak köszönhetően a fogászat területén is teret nyert. Segítségével rendkívül élethű, természetes hatású fogpótlások készíthetőek, melyek tökéletesen esztétikusak és mindemellett rendkívül tartósak is. A széli záródás is tökéletes, melyet a mai legmodernebb CAD/CAM rendszer használatával lehet elérni. A fogakról vett lenyomat alapján a mintát egy háromdimenziós lézer letapogató gép segítségével digitalizáljuk és a számítógép által vezérelt gépek elkészítik a fogpótlások cirkónium-dioxid vázát, emberi kéz érintése nélkül, hiba lehetőségeket kizárva. Emellett a cirkónium teljesen szövetbarát, nem irritálja az ínyt, a fémallergiások számára is alkalmazható.
 • Préskerámia korona
  Szintén fémmentes fogpótlás típus. Nincs úgynevezett váza, ami a korona merevségét adja, hanem homogén kerámia anyagból áll. Ennek köszönhetően teljesen visszaadja a természetes fogak áttetszőségét és színét, így tökéletes az esztétikai hatása. Elsősorban a frontfogak területén alkalmazzuk egyedülálló koronapótlásként, híd nem készül belőle.

Mennyi a korona élettartama?

A megfelelően ápolt korona élettartama hosszú. A legfontosabb a megfelelő szájhigiéne. Növelhetjük az élettartamot a helyes fogmosási technika alkalmazásával. A koronák között fogselyem használata ajánlott. A hídtestek alatt fogköz tisztító kefével lehet tisztán tartani azt a területet, ahová a fogkefe nem fér be.


Gyökércsapos fogpótlás

Amikor a fog koronai része olyan mértékben destruálódott, hogy felülete nem nyújthat megfelelő tartást a korona számára, akkor ún. "csapos műcsonkot" kell készíteni, melynek pontosan kell illeszkednie a gyökércsatornába. Mivel minden esetben fontos a fog megmentése, és a meglévő foghiány pótlása, ezért ha a fog felső része letörik, de épp marad a gyökér, a gyökérbe helyezett csap segítségével a fog megmenthető. Ezáltal meg tudjuk kímélni a mellette lévő fogakat, mert nem kell azokat lecsiszolva hidat készíteni.

Alapelv a csapos fognál, hogy a behelyezett csap kizárólag gyökérkezelésen átesett fogaknál alkalmazható. Ha a fog nem gyökérkezelt, először ezt a beavatkozást kell elvégezni, majd a gyökértömés elkészítése után kerülhet a csap a fogba, melynek feladata a koronai felépítmény elhorgonyzása.

Mi az indikációs területe csapos fogműveknek?

 • fogtörés, amikor csak a koronai rész sérült, de a gyökér épp maradt
 • nagymértékű szuvasodás, melynek következtében elpusztult a fog koronai része
 • ha koronához készítjük elő a fogat, de a csonk alacsonyabb, mint 3mm
 • fog tengelyállásának korrigálása céljából

Mikor nem alkalmazható?

 • ha a fog gyökere túl rövid, görbe
 • ha a fog egy része az íny alá tört be
 • gyökércsúcs körüli kóros folyamatok esetében
 • fogágybetegség miatt meglazult fog
 • a gyökércsatorna túl keskeny
 • gyermekkorban, mikor még nem fejeződött be a gyökérfejlődés

Készítésének menete

Attól függően, hogy milyen típusú csap kerül alkalmazásra (fogtechnikus által öntött vagy előregyártott gyári csap), eltér a munkamenet. Amennyiben elegendő a rendelőben felépíteni a csiszolt csonkot, rögtön a csiszolást követően megtörténik a csapos műcsonk helyének kialakítása speciális előfúrók segítségével. A csapot ragasztócementtel rögzítjük a foghoz. Abban az esetben, ha fogtechnikus által öntött csapos műcsonk szükséges, akkor a fog gyökerében lévő csatornát előfúrjuk, majd lenyomatot veszünk az alsó, illetve felső állcsontról. Egy következő időpontban kerül a csap beragasztásra és ekkor vehető a lenyomat a koronához.


Kivehető fogpótlások

Részleges kivehető fogpótlás

fogorvos szeged, fogpótlás idős korban

Abban az esetben, mikor egy fogívben nem teljes a hiány, de a meglévő fogak száma nem elegendő a fix pótlások készítéséhez és implantátumok sem alkalmazhatóak, illetve az anyagi okok ezt nem teszik lehetővé, akkor részleges lemezes fogsor készíthető a rágófunkció visszaállítására. A szájban nagyobb helyet foglal el, mint a természetes fogak, mivel beborítja a fogatlan állcsontgerincet, illetve a szájpadlást is. Rögzítésükre kapcsokat vagy precíziós elhorgonyzási eszközöket alkalmazhatunk. Egészségügyi szempontból kiváló és az életminőséget mindenképp javítja. A szájból eltávolítható, így a szájhigiénia, illetve a fogsor tisztítása teljes mértékben biztosítható.

Teljes kivehető fogpótlás

Ez a fogpótlástípus teljes fogatlanság esetén készül. A műfogsor a nyálkahártya-csont alapzaton támaszkodik. Helyben tartását az arc izmai, a nyálkahártya-csont alapzat felszíne, a vákuumhatás, a rágónyomás és a gravitáció biztosítja. A teljes kivehető fogpótlásnak vissza kell adnia a saját eredeti fogak harapási magasságát, ezzel megelőzhetjük az állkapocsízület károsodását és az arc ráncos beesését.

 

 

 

gyermekfogászat akció, gyermek fogszabályozás akció, gyermekfogorvos akció, szeged

 

Hogyan előzheti meg gyermeke fogbetegségét? Gyermekfogászat, gyermek fogbetegségek, gyermekfogorvos, Szeged Hogyan előzheti meg gyermeke fogbetegségét?
Tovább >>

 

Tudjon meg mindent a fogszabályozásról! Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Tudjon meg mindent a fogszabályozásról!
Tovább >>

 

Házi praktikák - káros vagy sem? Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Házi praktikák, tippek és trükkök fogfájásra.
Tovább >>

 

A fogmosás rejtélyei most feltárulnak! Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged A fogmosás rejtélyei most feltárulnak!
Tovább >>

 

Fogmosás életkor szerint. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Mikor kezdjünk fogat mosni, mire figyeljünk életkor szerint?
Tovább >>

 

Kismama fogápolás. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Ismerje meg, hogy mi okozza a kismamák fogainak romlását!
Tovább >>

 

Vitaminok folyamatos szedése. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Szedjen vitaminokat, hogy megőrizze a fogai épségét!
Tovább >>

 

Aphta szájbetegség. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Mi az aphta, mi okozza, hogyan kezelje?
Tovább >>