Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermek fogorvos, Szeged, Sunny Dent logo

 

⚠️ FELHÍVÁS! ⚠️
A Sunny Dent fogászat határozatlan ideig zárva tart, így telefonhívást és e-mail megkeresést sem fogadunk!

Gyermekfogászat: tejfogak ellátása, barázdazárás

Gyermekfogászat Szeged: tejfog tömés, barázdazárás
tudta e hogy hogyan lehetett megmenekülni a szabadságharc idején a sorozástól? - gyermekfogorvos, fogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogyan lehetett megmenekülni a szabadságharc idején a sorozástól? Ebben az időben gyutacsos puskát használtak a katonák, amelynek a tölténye papírtokban volt. Ezt kellett leharapni a lövés előtt. A katonai alkalmasság feltétele így többek között legalább egy alsó és felső egymással találkozó fogpár volt. Sokan szándékosan húzatták ki fogaikat, hogy megússzák a katonai szolgálatot.
tudta e hogy milyen volt Julius Ceasar foga? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Milyen volt Julius Ceasar foga? A kutatók megállapították, hogy krónikus ólommérgezés következtében hamar elvesztette összes fogát. Köztudott, hogy az akkori Róma vízvezetékei ólomcsövekben továbbították a vizet, így jöhetett létre a mérgezés, amely természetesen a város lakóit is érintette.
tudta e hogy lehet-e a foghúzást hobbiból űzni? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Lehet-e a foghúzást hobbiból űzni? Talán hihetetlenül hangzik, de I. Péter orosz cár kedvenc szórakozásai közé tartozott. Minden ember kegyvesztetté vált az udvarában, aki fájós fogát nem a cárral húzatta ki. Leningrádban láthatók azok az eszközök, fogók, amelyekkel a cár "szabadidejében dolgozott".
tudta e hogy Milyen foglalkozási ágak ártalmasak a fogakra? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Milyen foglalkozási ágak ártalmasak a fogakra? Az első helyen a sütő-, a malom-, cukrász és cukoripar található. A nyomdászok fogainak épségét az ólom illetve annak gőzei veszélyezteti. A dohányiparban dolgozók lágyrészeire a dohánypor hat izgatóan. A hűtőházi dolgozók között gyakoriak a neuralgiás fájdalmak, az arcüreg gyulladásai. Az üvegfúvók, szabók, varrónők fogain jellegzetes alakváltozást lehet megfigyelni. Ez azért van így, mert ki-ki a saját munkájához szükséges eszközt veszi a szájába és a fogakat azonos helyen és hosszú ideig nyomja, ezért azok "deformálódnak".
 tudta e hogy Julia Roberts még mindig divat? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Julia Roberts még mindig divat. Amikor a pácienseket kérdezik, hogy milyen mosolyt szeretnének, a színésznő neve még mindig gyakori válasz. A férfiaknál Brad Pitt mosolya a trend.
tudta e hogy A hatalmas hamburgerek egyre több állkapcsot károsítanak. - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? A hatalmas hamburgerek egyre több állkapcsot károsítanak. Akkor kezdődnek a problémák, mikor a gyorsétterembe járók 7,6 centinél magasabb hamburgert szeretnének elfogyasztani. Az emberi száj 3,8 centi magas tárgyakat képes bekapni, és ha azt túllépjük, megsérthetjük az állkapocsízületünket.
tudta e hogy Hogy az étkezés utáni azonnali fogmosás káros lehet - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy az étkezés utáni azonnali fogmosás káros lehet, mert tovább dörzsöli az étkezés során savhatásnak kitett fogakat.
tudta e hogy ogy a fogyókúrázók különös veszélynek teszik ki fogaikat - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a fogyókúrázók különös veszélynek teszik ki fogaikat, mivel az étrendjük általában sok savas nyers zöldséget, gyümölcsöt, gyümölcslevet és gyógyteát tartalmaz.
tudta e hogy ogy a magyar lakosság évi cukorfogyasztása kb. 40 kg/fő - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a magyar lakosság évi cukorfogyasztása kb. 40 kg/fő. Az Egészségügy Világszervezet szerint az optimális a fele lenne. A cukor fogyasztásának csökkentésével nem csak a fogazat épségét óvjuk, hanem ezáltal megelőzhetünk más betegségeket is, mint pl. szív-érrendszeri betegségeket, kóros elhízást, cukorbetegséget
tudta e hogy Hogy egy felmérés szerint 19 országot magában foglaló összehasonlítás - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy egy felmérés szerint 19 országot magában foglaló összehasonlítás alapján Európában a 18. helyen állunk, a fogszuvasodás és a fogágy betegség népbetegségnek számít.
tudta e hogy Hogy este fogmosás után csupán tiszta vizet szabad fogyasztani - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy este fogmosás után csupán tiszta vizet szabad fogyasztani, mivel bármilyen cukrozott üdítő éjjel hatalmas pusztítást tud végezni.
tudta e hogy Hogy a cukormentes rágógumi elősegíti a fogak épen tartását - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a cukormentes rágógumi elősegíti a fogak épen tartását, mivel a rágás hatására fokozódik a nyálképződés, ezáltal a savak sokkal hamarabb hígulnak a szájban.
tudta e hogy Hogy 12 évesnél fiatalabbaknak átlagosan 4-5 darab rossz fog - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy 12 évesnél fiatalabbaknak átlagosan 4-5 darab, a 35-44 éveseknek pedig 15-16 darab rossz foguk van.
tudta e hogy Hogy Magyarországon 65 éves korára minden második embernek nincs foga - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy Magyarországon 65 éves korára minden második embernek hiányzik a teljes fogsora.
tudta e hogy Hogy a narancsillat képes enyhíteni a fogorvostól való félelmet? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a narancsillat képes enyhíteni a fogorvostól való félelmet? Bécsi Neurológiai Egyetemi Klinika kutatásai alapján a narancsolaj enyhíti a nőknél a fogorvostól való félelmet. Igaz ugyan a férfiaknál semmi változást nem okoz ez. Ennek okai még nem ismertek.
tudta e hogy Hogy a fogmosás régebben női dolog volt? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a fogmosás régebben "női dolog" volt? Még a 18. században is azokat a férfiakat, akik fogkefét ragadtak, dekadensnek tartották. Csak a 19.században lett a fogmosás testápolás elengedhetetlen része.
tudta e hogy hogy az első műfogsort, vízilófogakból készítették? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy az első műfogsort, vízilófogakból készítették? John Greenwood fogorvos csinálta 1795-ben George Washington elnöknek.
tudta e hogy Hogy Marilyn Monroe is csábos mosolya kerámia bevonat - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy Marilyn Monroe is csábos mosolyát, leheletvékony, átlátszó kerámiabevonatnak köszönhette.
tudta e hogy 1938-ban a DuPont cég piacra dobta az első olyan fogkefét - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? 1938-ban a DuPont cég piacra dobja az első olyan fogkefét, melynek sörtéi szintetikus anyagból (nejlon) készültek. Az első elektromos fogkefét 1959-ben mutatták be.
tudta e hogy Az angliai William Addis 1780-ban kezdte el a fogkefék ipari gyártását. - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Az angliai William Addis 1780-ban kezdte el a fogkefék ipari gyártását. Börtönben töltött évei során fejlesztette ki a ma ismeretes fogkefe elődjét. Egy csontra lyukakat fúrt, és azokon áthúzta, majd megkötötte a szálakat.
tudta e hogy emberek csupán 12%-a mos háromszor fogat naponta - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Magyarországon a fogmosási statisztikák szerint az emberek csupán 12%-a mos háromszor fogat naponta, 47%-uk kétszer, 6%-ukra pedig jellemző, hogy napok, hetek telnek el két fogmosás között.
tudta e hogy fogkrémből 4%-al, fogkeféből pedig 14%-al vásároltunk többet - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Egy felmérés szerint tavaly fogkrémből 4%-al, fogkeféből pedig 14%-al vásároltunk többet, mint egy évvel korábban. Bár nő a mennyiség, mégis 1 emberre átlagosan 1,1 új fogkefe és negyedliter (kb. 3 tubus) fogrém jut 1 év alatt.
tudta e hogy a kálcium és egyéb ásványi anyagok kötött állapotban vannak jelen az anyuka szervezetében - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Az a sztereotípia miszerint a méhben fejlődő gyermek növekedése elvonja a kálciumot az anyuka szervezetéből: Tévhit!
A kismamák szervezetében fellépő fogromlásért nem a méhben fejlődő magzat a felelős. A kálcium és egyéb ásványi anyagok kötött állapotban vannak jelen az anyuka szervezetében. Ebben az időszakban sokkal inkább a megjelenő rossz szokások, mint például a helytelen táplálkozás, és a nem kielégítő száj- és fogápolási szokások játszanak szerepet.

Ha már kialakult a tejfog szuvasodása, mi így végezzük a tejfog tömését.

Hogyan történik? gyermek fogorvos tejfog szuvasodás
 • Elmondjuk a gyermeknek a beavatkozás lényegét, csak amennyi feltétlenül szükséges
 • Megmutogatjuk neki a műszereket
 • Minél gyorsabban és fájdalommentesen elvégezzük a kezelést
 • A tejfogak tömése történhet érzéstelenítésben vagy nélküle, ezt egyénileg döntjük el a gyermeket ismerve a szülő beleegyezésével.
 • Fontos, hogy a szülők is segítsék a kezelés menetét. Beszéljenek a gyermekkel, álljanak mellette, dícsérjék őket, de szükség szerint legyenek szigorúak.

Tejfogak tömése

gyermek fogorvos tejfog tömés

A tejfogak szerkezete más, mint a maradó fogaké. Nagyobb a fogbélüreg, a zománcréteg pedig vékonyabb. Így a szuvasodás terjedése sokkal gyorsabb, mint a maradó fogak esetében. Gyermekkorban ezért kiemelten fontos a jó szájhigiéne, a helyes táplálkozás és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés. Ha kialakul a szuvasság, minél hamarabb szükséges annak ellátása, mivel a tejfogak hosszú ideig a szájban vannak, illetve az áttörő maradó fogak épségét is befolyásolja a szuvas tejfogak jelenléte. A panaszok a maradó fogakéval megegyezőek, hideg-meleg érzékenység, érzékenység az édes ételekre, italokra, illetve fájdalom egyaránt előfordulhat.

A tejfogak ellátását az elváltozás méretétől függően érzéstelenítésben vagy anélkül végezzük. Az eljárás során a szuvas felületet jól tisztíthatóvá tesszük fúrással, majd behelyezzük a tömőanyagot a fogba. Tejfogak ellátásakor nem használhatunk minden olyan anyagot, amelyet a maradó fogak ellátásakor, mert azok károsíthatják a fogbelet. Leggyakrabban üvegionomer cementet alkalmazunk, melynek színe fehér. Ennek a típusú tömőanyagnak nagy előnye, hogy folyamatosan fluoridot ad le a fog felé, így védve a tejfogat a fogváltás befejeztéig.

Tejfog gyökérkezelése

gyermek fogorvos tejfog gyökérkezelés

A tejfogban a szuvasodás lehet olyan nagymértékű, hogy az a fogbél gyulladásához vagy elhalásához vezet. A környezetében gyulladás, duzzanat jön létre. A kezelés során megnyitjuk a fogat, kitisztítjuk és addig nyitva hagyjuk, amíg a panaszok el nem múlnak. Amikor a duzzanat elmúlt egy speciális, tejfog gyökértömésére alkalmas anyagot helyezünk a fogba és ideiglenesen zárjuk azt. Ha egy-két héten át nincsenek panaszok, elkészülhet a végleges tömés.

Tejfog elcsiszolása

Olyan fogmegtartó kezelés, ahol a tejfogakat öntisztulóvá tesszük. Ha még kicsi a szuvasodás, elcsiszolhatjuk a tejfogakat egy sima felszínt létrehozva, majd a felületét speciális fluoridtartalmú anyaggal ecseteljük. Ezáltal meg tudjuk akadályozni, hogy a szuvasodás átterjedjen a szomszédos fogra.


Barázdazárás

gyermek fogorvos barázdazárás

A fogbarázda a kisőrlő és nagyőrlő fogak rágófelszínén a csücskök között található. Ha a barázda túl mély, akkor nehezen tisztán tartható, így könnyen és észrevétlenül elkezdődhet a szuvasság. Ezt az állapotot előzzük meg a barázdazárással. A barázdazáró anyag segítségével ezeket a természetes zugokat feltöltjük, így meg tudjuk akadályozni, hogy a baktériumok megtelepedjenek benne. A beavatkozás egyáltalán nem fájdalmas és rövid ideig tart. Így ideális fogorvoshoz szoktató kezelés.

Hogyan történik?
 • A fog felszínét alaposan megtisztítjuk, leszárítjuk és előkezeljük, hogy még jobban megtapadjon az anyag, majd feltöltjük a barázdákat.
 • A barázdazáró anyag fehér színű, így nem kell tartani annak láthatóságától. Fluoridot tartalmaz, így még inkább elősegíti a fog védelmét a későbbi szuvasodások ellen.
 • Kiterjesztett barázdazárás. Inkább felnőtteknél van jelentősége, mikor a barázdában elszíneződés jelenik meg és kétséges, hogy elkezdődött e a fogszuvasodás. Egy nagyon kis fúróval feltárjuk a barázdát, nagyon kis mélységben fúrunk, így feltárás csak a zománcban marad. Majd a teljesen egészséges részt feltöltjük.
Mikor végezzük?

A legideálisabb időpont, mikor a kis-és nagyőrlő fogak előtörnek (6-8 éves kor). Érdemes még elvégezni az eljárást, ha kevesebb, mint 3 éve törtek elő a fogak.

Kiknek javasolt?
 • Akiknek a maradófogaik rágófelszíne mély, így nehezebben tudják tisztítani.
 • Azoknál a gyermekeknél, akiknél intenzív tejfogszuvasodás zajlott
 • Amikor a maradófogon szuvasodásra gyanús jel látható
 • Xerostomiában szenvedőknél (csökkent a nyál mennyisége)

 

További kérdései vannak, hogy miként előzheti meg a fogbetegségeket? Itt megtalálja a választ!

 

 

 

gyermekfogászat akció, gyermek fogszabályozás akció, gyermekfogorvos akció, szeged

 

Hogyan előzheti meg gyermeke fogbetegségét? Gyermekfogászat, gyermek fogbetegségek, gyermekfogorvos, Szeged Hogyan előzheti meg gyermeke fogbetegségét?
Tovább >>

 

Tudjon meg mindent a fogszabályozásról! Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Tudjon meg mindent a fogszabályozásról!
Tovább >>

 

Házi praktikák - káros vagy sem? Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Házi praktikák, tippek és trükkök fogfájásra.
Tovább >>

 

A fogmosás rejtélyei most feltárulnak! Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged A fogmosás rejtélyei most feltárulnak!
Tovább >>

 

Fogmosás életkor szerint. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Mikor kezdjünk fogat mosni, mire figyeljünk életkor szerint?
Tovább >>

 

Kismama fogápolás. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Ismerje meg, hogy mi okozza a kismamák fogainak romlását!
Tovább >>

 

Vitaminok folyamatos szedése. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Szedjen vitaminokat, hogy megőrizze a fogai épségét!
Tovább >>

 

Aphta szájbetegség. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Mi az aphta, mi okozza, hogyan kezelje?
Tovább >>