Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermek fogorvos, Szeged, Sunny Dent logo

 

⚠️ FELHÍVÁS! ⚠️
A Sunny Dent fogászat határozatlan ideig zárva tart, így telefonhívást és e-mail megkeresést sem fogadunk!

Szájsebészet

fogászat, szájsebészet, szeged
tudta e hogy hogyan lehetett megmenekülni a szabadságharc idején a sorozástól? - gyermekfogorvos, fogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogyan lehetett megmenekülni a szabadságharc idején a sorozástól? Ebben az időben gyutacsos puskát használtak a katonák, amelynek a tölténye papírtokban volt. Ezt kellett leharapni a lövés előtt. A katonai alkalmasság feltétele így többek között legalább egy alsó és felső egymással találkozó fogpár volt. Sokan szándékosan húzatták ki fogaikat, hogy megússzák a katonai szolgálatot.
tudta e hogy milyen volt Julius Ceasar foga? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Milyen volt Julius Ceasar foga? A kutatók megállapították, hogy krónikus ólommérgezés következtében hamar elvesztette összes fogát. Köztudott, hogy az akkori Róma vízvezetékei ólomcsövekben továbbították a vizet, így jöhetett létre a mérgezés, amely természetesen a város lakóit is érintette.
tudta e hogy lehet-e a foghúzást hobbiból űzni? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Lehet-e a foghúzást hobbiból űzni? Talán hihetetlenül hangzik, de I. Péter orosz cár kedvenc szórakozásai közé tartozott. Minden ember kegyvesztetté vált az udvarában, aki fájós fogát nem a cárral húzatta ki. Leningrádban láthatók azok az eszközök, fogók, amelyekkel a cár "szabadidejében dolgozott".
tudta e hogy Milyen foglalkozási ágak ártalmasak a fogakra? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Milyen foglalkozási ágak ártalmasak a fogakra? Az első helyen a sütő-, a malom-, cukrász és cukoripar található. A nyomdászok fogainak épségét az ólom illetve annak gőzei veszélyezteti. A dohányiparban dolgozók lágyrészeire a dohánypor hat izgatóan. A hűtőházi dolgozók között gyakoriak a neuralgiás fájdalmak, az arcüreg gyulladásai. Az üvegfúvók, szabók, varrónők fogain jellegzetes alakváltozást lehet megfigyelni. Ez azért van így, mert ki-ki a saját munkájához szükséges eszközt veszi a szájába és a fogakat azonos helyen és hosszú ideig nyomja, ezért azok "deformálódnak".
 tudta e hogy Julia Roberts még mindig divat? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Julia Roberts még mindig divat. Amikor a pácienseket kérdezik, hogy milyen mosolyt szeretnének, a színésznő neve még mindig gyakori válasz. A férfiaknál Brad Pitt mosolya a trend.
tudta e hogy A hatalmas hamburgerek egyre több állkapcsot károsítanak. - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? A hatalmas hamburgerek egyre több állkapcsot károsítanak. Akkor kezdődnek a problémák, mikor a gyorsétterembe járók 7,6 centinél magasabb hamburgert szeretnének elfogyasztani. Az emberi száj 3,8 centi magas tárgyakat képes bekapni, és ha azt túllépjük, megsérthetjük az állkapocsízületünket.
tudta e hogy Hogy az étkezés utáni azonnali fogmosás káros lehet - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy az étkezés utáni azonnali fogmosás káros lehet, mert tovább dörzsöli az étkezés során savhatásnak kitett fogakat.
tudta e hogy ogy a fogyókúrázók különös veszélynek teszik ki fogaikat - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a fogyókúrázók különös veszélynek teszik ki fogaikat, mivel az étrendjük általában sok savas nyers zöldséget, gyümölcsöt, gyümölcslevet és gyógyteát tartalmaz.
tudta e hogy ogy a magyar lakosság évi cukorfogyasztása kb. 40 kg/fő - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a magyar lakosság évi cukorfogyasztása kb. 40 kg/fő. Az Egészségügy Világszervezet szerint az optimális a fele lenne. A cukor fogyasztásának csökkentésével nem csak a fogazat épségét óvjuk, hanem ezáltal megelőzhetünk más betegségeket is, mint pl. szív-érrendszeri betegségeket, kóros elhízást, cukorbetegséget
tudta e hogy Hogy egy felmérés szerint 19 országot magában foglaló összehasonlítás - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy egy felmérés szerint 19 országot magában foglaló összehasonlítás alapján Európában a 18. helyen állunk, a fogszuvasodás és a fogágy betegség népbetegségnek számít.
tudta e hogy Hogy este fogmosás után csupán tiszta vizet szabad fogyasztani - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy este fogmosás után csupán tiszta vizet szabad fogyasztani, mivel bármilyen cukrozott üdítő éjjel hatalmas pusztítást tud végezni.
tudta e hogy Hogy a cukormentes rágógumi elősegíti a fogak épen tartását - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a cukormentes rágógumi elősegíti a fogak épen tartását, mivel a rágás hatására fokozódik a nyálképződés, ezáltal a savak sokkal hamarabb hígulnak a szájban.
tudta e hogy Hogy 12 évesnél fiatalabbaknak átlagosan 4-5 darab rossz fog - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy 12 évesnél fiatalabbaknak átlagosan 4-5 darab, a 35-44 éveseknek pedig 15-16 darab rossz foguk van.
tudta e hogy Hogy Magyarországon 65 éves korára minden második embernek nincs foga - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy Magyarországon 65 éves korára minden második embernek hiányzik a teljes fogsora.
tudta e hogy Hogy a narancsillat képes enyhíteni a fogorvostól való félelmet? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a narancsillat képes enyhíteni a fogorvostól való félelmet? Bécsi Neurológiai Egyetemi Klinika kutatásai alapján a narancsolaj enyhíti a nőknél a fogorvostól való félelmet. Igaz ugyan a férfiaknál semmi változást nem okoz ez. Ennek okai még nem ismertek.
tudta e hogy Hogy a fogmosás régebben női dolog volt? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a fogmosás régebben "női dolog" volt? Még a 18. században is azokat a férfiakat, akik fogkefét ragadtak, dekadensnek tartották. Csak a 19.században lett a fogmosás testápolás elengedhetetlen része.
tudta e hogy hogy az első műfogsort, vízilófogakból készítették? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy az első műfogsort, vízilófogakból készítették? John Greenwood fogorvos csinálta 1795-ben George Washington elnöknek.
tudta e hogy Hogy Marilyn Monroe is csábos mosolya kerámia bevonat - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy Marilyn Monroe is csábos mosolyát, leheletvékony, átlátszó kerámiabevonatnak köszönhette.
tudta e hogy 1938-ban a DuPont cég piacra dobta az első olyan fogkefét - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? 1938-ban a DuPont cég piacra dobja az első olyan fogkefét, melynek sörtéi szintetikus anyagból (nejlon) készültek. Az első elektromos fogkefét 1959-ben mutatták be.
tudta e hogy Az angliai William Addis 1780-ban kezdte el a fogkefék ipari gyártását. - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Az angliai William Addis 1780-ban kezdte el a fogkefék ipari gyártását. Börtönben töltött évei során fejlesztette ki a ma ismeretes fogkefe elődjét. Egy csontra lyukakat fúrt, és azokon áthúzta, majd megkötötte a szálakat.
tudta e hogy emberek csupán 12%-a mos háromszor fogat naponta - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Magyarországon a fogmosási statisztikák szerint az emberek csupán 12%-a mos háromszor fogat naponta, 47%-uk kétszer, 6%-ukra pedig jellemző, hogy napok, hetek telnek el két fogmosás között.
tudta e hogy fogkrémből 4%-al, fogkeféből pedig 14%-al vásároltunk többet - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Egy felmérés szerint tavaly fogkrémből 4%-al, fogkeféből pedig 14%-al vásároltunk többet, mint egy évvel korábban. Bár nő a mennyiség, mégis 1 emberre átlagosan 1,1 új fogkefe és negyedliter (kb. 3 tubus) fogrém jut 1 év alatt.
tudta e hogy a kálcium és egyéb ásványi anyagok kötött állapotban vannak jelen az anyuka szervezetében - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Az a sztereotípia miszerint a méhben fejlődő gyermek növekedése elvonja a kálciumot az anyuka szervezetéből: Tévhit!
A kismamák szervezetében fellépő fogromlásért nem a méhben fejlődő magzat a felelős. A kálcium és egyéb ásványi anyagok kötött állapotban vannak jelen az anyuka szervezetében. Ebben az időszakban sokkal inkább a megjelenő rossz szokások, mint például a helytelen táplálkozás, és a nem kielégítő száj- és fogápolási szokások játszanak szerepet.

Fogeltávolítás

A foghúzás az egyik legáltalánosabb rutin szájsebészeti beavatkozás. Akkor javasoljuk a fogeltávolítást, mikor már semmilyen más módszerrel nem lehet megmenteni a fogat.


Mikor kell a fogat eltávolítani?

 • a leggyakoribb ok az előrehaladott fogszuvasodás, mikor a korona annyira tönkrement, hogy nem lehet fogpótlástani módszerekkel helyreállítani
 • előrehaladott fogágybetegség esetén, ha a kezelés sikertelen és a fog már nagyon mozog
 • a fogbél gyulladása ráterjed a gyökeret körülvevő csontra és sem a gyökérkezelés, sem a gyökércsúcscsonkolás nem járt sikerrel
 • áttörésben visszamaradt és számfeletti fogak esetén
 • törést szenvedett fogak esetén, ha a törésvonal a koronális kétharmadban van
 • megtartásra alkalmatlan gyökerek esetén
 • előfordul fogszabályzó kezelések alkalmával
 • rendellenesen álló bölcsességfogak esetén

Hogyan történik a foghúzás?

fogorvos szeged, szájsebészet foghúzás

Legelőször helyi érzéstelenítést alkalmazunk. A foghúzáshoz speciális fogókat és emelőket használunk. Amennyiben egy felső fog kerül eltávolításra, akkor elegendő a fogó használata. Ezeknek a fogaknak az eltávolítása nagy körültekintést igényel, hiszen a felső állcsontban található a sinus, melynek megnyílása a leggyakoribb szövődmények közé tartozik. Ha a fog gyökere beterjed az arcüregbe, akkor a legnagyobb óvatossággal történő fogeltávolítás esetén is elkerülhetetlen annak megnyílása. Az anatómiai adottságok miatt, az alsó fogívben nehezebb a foghúzás, ilyenkor nagyon gyakran emelők használatára is szükség van. A foghúzás után következik a seb kitisztítása, a törmelékek ,illetve a gyulladásban lévő szövetek eltávolítása és a vérzés megszüntetése.

Amennyiben a konzervatív módszer nem járt sikerrel, illetve nem kivitelezhető, pl a fog gyökere úgy tört el, hogy nem lehet elérni vagy nagyon görbe gyökerek esetén, illetve, ha a szomszédos fogak a gyökér felé dőlnek, beszűkítve ezáltal a helyet, akkor ezekben az esetekben sebészeti feltárásban lehetséges a fog eltávolítása. Ilyenkor helyi érzéstelenítésben leválasztjuk a fogínyt a csontról és fúró vagy véső segítségével szabaddá tesszük a fogat. Ezt követően, mérettől és elhelyezkedéstől függően egy vagy több darabban eltávolítjuk. A műtétet követően arcduzzanat, szájnyitási-nyelési korlátozottság, fájdalom, hőemelkedés jelentkezhet, ezek a panaszok 3-4 nap múlva fokozatosan megszűnnek. Amennyiben varrat behelyezésére kerül sor, annak eltávolítása 1 hét múlva indokolt.


Amire foghúzás után figyelnünk kell

 • az érzéstelenítő hatásáig kerüljük az étkezést
 • tejet, illetve egyéb tejterméket 2-3 napig ne fogyasszunk
 • a sebet öblögetni, szívogatni nem szabad
 • emelést, hajolást, nehéz fizikai munkát ne végezzünk
 • kerüljük, mérsékeljük káros szenvedélyeinket, pl. dohányzás, alkoholfogyasztás
 • az érintett területet lehet finoman hűteni, ez csökkenti az esetleg keletkező kisebb utófájdalmakat
 • a műtétet követő 48 órában ne feküdjünk lapos párnán, lehetőség szerint félig ülő helyzetben pihenjünk
 • a műtétet követő időszakban kiemelt figyelmet kell fordítani a szájápolásra, mivel a friss műtéti terület felülfertőződhet
 • szükség esetén fájdalomcsillapító tabletta alkalmazható
 • amennyiben a kezdeti javulást követően a panaszok erősödnek, mindenképpen menjünk vissza fogorvosunkhoz
 • antibiotikumot csak orvosi utasítás esetén szedjünk

Gyökércsúcs resectio

Olyan sebészeti eljárás, melynek célja a fog megtartása. A műtét lényege, hogy a fog előkészítése, avagy gyökértömése után a gyökércsúcsnál található gyulladásos szövetet és a gyökércsúcs egy részét eltávolítjuk.


Mikor van szükség a beavatkozásra?

 • ha a gyökérkezelés nem kivitelezhető (erősen görbült gyökér, szűk gyökércsatorna, a gyökércsatorna átjárhatatlansága, betört endodonciai tű)
 • többszöri próbálkozás után is sikertelen a gyökérkezelés
 • sikeres gyökértömés után sem tünetmentes a fog
 • a nem megfelelően gyökérkezelt fogak gyökércsúcsa körüli krónikus gyulladás esetén
 • amennyiben a gyökércsúcs körüli folyamat fogászati gócnak tekinthető, mely több más betegség oka, forrása lehet (hajhullás, ízületi fájdalmak, szívizomgyulladás, bőrproblémák, migrénes fejfájás)

A műtét lényege

A beavatkozást helyi érzéstelenítésben kell elvégezni. Egy kis ablakot képzünk az állcsonton, majd egy vékony csontréteget egy lencse nagyságú területen fúró vagy véső segítségével eltávolítunk. Ezután következik a resectio, a gyökércsúcs, illetve a körülötte lévő gyulladt szövetek eltávolítása. A gyökércsatornát gyökértömés zárja le, melyet a műtétet megelőzően készítünk el. A sebet varratokkal egyesítjük, melyek 1 hét múlva kerülnek eltávolításra. A műtétet követően átmeneti arcduzzanat, fájdalom léphet fel. Elsősorban frontfogak és kisőrlők területén végzett műtéti eljárás. A rágófogak esetében a nehéz technikai kivitelezés miatt ritkán végezzük.


Szájüregi ciszta eltávolítása

A ciszta szövetfallal határolt folyadék, hólyag, amely a körülötte lévő csontállományt folyamatosan pusztítja. Egyik legfőbb jellemzője, hogy folyamatosan nő. Kezdetben észrevehetetlen és sokszor csupán egy véletlen fogröntgen alkalmával kerül felfedezésre. A ciszták vagy gyulladásos eredetűek vagy fogfejlődési zavar során keletkeznek. Általában tünet-és fájdalommentesen növekednek, a csontot észrevétlenül pusztítva.

Nagyon fontos a ciszta mielőbbi eltávolítása. A műtét helyi érzéstelenítésben történik. Egy metszést ejtünk a nyálkahártyán, eltávolítjuk a cisztát fedő csontot, így tudjuk majd eltávolítani magát a cisztát. A sebeket varratokkal egyesítjük. A csont végleges gyógyulása 1-2 évbe is beletelhet.


Bölcsességfogak

fogorvos szeged, szájsebészet bölcsességfog

Az utolsóként előtörő fogak a bölcsességfogak, melyek nagyon gyakran helyhiány miatt nem tudnak előtörni. Ennek az az oka, hogy a civilizált életmód és ezzel együtt a puhább táplálék fogyasztása az állcsontok méretének fokozatos, generációról generációra történő csökkenéséhez vezet.

A bölcsességfog azért kapta ezt a nevet, mert 18 és 25 éves kor között töri át a fogínyt, amikor a köztudat szerint, a legtöbb tudás birtokában van az ember.

Milyen panaszokat okozhatnak?

 • sok esetben az előtte lévő fogba mintegy beékelődik, ezáltal nyomást gyakorolva rá, így azok részleges felszívódását vagy szuvasodását okozhatja
 • metszőfogak torlódásához vezethet
 • részleges előtörésük miatt sok esetben körülöttük tasak alakul ki, mely nehezen tisztítható, így begyulladhat
 • pozíciójukból fakadóan gyakran nehezen hozzáférhetőek, így nehéz a tisztításuk, ezáltal könnyen szuvasodnak
 • gyökérstruktúrájuk teljesen rendszertelen, ezáltal gyökérkezelésük nehezen kivitelezhető

Bölcsességfogak eltávolítása

A bölcsességfogak eltávolítása néha egy egyszerű foghúzással egyenértékű. Azonban a legtöbb esetben eltávolításuk rendellenes helyzetük miatt nehézségekbe ütközik. A műtéti bölcsességfog eltávolítás alkalmával felszabadítjuk az íny alól a fogat, majd a szomszédos fogak épségére ügyelve eltávolítjuk. Ennek során kisebb-nagyobb mértékű csont eltávolítására is szükség lehet. A foghúzást követően a csontsebet kikaparjuk, hogy abban csont- illetve fogtörmelék és esetlegesen kialakult cisztaszerű képletek ne maradjanak. Végül a sebet varratokkal egyesítjük.

A műtétet követően

 • célszerű és jó hatású az érintett területre, az arcra hideg borogatást tenni 2 napig
 • szükség lehet fájdalomcsillapító tabletta szedésére 2-3 napig, esetleg antibiotikum alkalmazására az orvos utasítása szerint
 • a szokásos fogmosáson felül célszerű többször fogat mosni
 • javasolt szájöblögető szer használata
 • szájzár megelőzésére, illetve kezelésére az állkapocs mozgatása, működtetése szükséges
 • a felső bölcsességfogak eltávolítása utáni teljes gyógyulási idő 3-4, az alsóké 5-6 nap

 

 

 

gyermekfogászat akció, gyermek fogszabályozás akció, gyermekfogorvos akció, szeged

 

Hogyan előzheti meg gyermeke fogbetegségét? Gyermekfogászat, gyermek fogbetegségek, gyermekfogorvos, Szeged Hogyan előzheti meg gyermeke fogbetegségét?
Tovább >>

 

Tudjon meg mindent a fogszabályozásról! Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Tudjon meg mindent a fogszabályozásról!
Tovább >>

 

Házi praktikák - káros vagy sem? Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Házi praktikák, tippek és trükkök fogfájásra.
Tovább >>

 

A fogmosás rejtélyei most feltárulnak! Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged A fogmosás rejtélyei most feltárulnak!
Tovább >>

 

Fogmosás életkor szerint. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Mikor kezdjünk fogat mosni, mire figyeljünk életkor szerint?
Tovább >>

 

Kismama fogápolás. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Ismerje meg, hogy mi okozza a kismamák fogainak romlását!
Tovább >>

 

Vitaminok folyamatos szedése. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Szedjen vitaminokat, hogy megőrizze a fogai épségét!
Tovább >>

 

Aphta szájbetegség. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Mi az aphta, mi okozza, hogyan kezelje?
Tovább >>