Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermek fogorvos, Szeged, Sunny Dent logo

 

⚠️ FELHÍVÁS! ⚠️
A Sunny Dent fogászat határozatlan ideig zárva tart, így telefonhívást és e-mail megkeresést sem fogadunk!

Tudjon meg mindent a gyermek fogszabályozásról!

gyermek fogszabályozás tudnivalók szeged
tudta e hogy hogyan lehetett megmenekülni a szabadságharc idején a sorozástól? - gyermekfogorvos, fogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogyan lehetett megmenekülni a szabadságharc idején a sorozástól? Ebben az időben gyutacsos puskát használtak a katonák, amelynek a tölténye papírtokban volt. Ezt kellett leharapni a lövés előtt. A katonai alkalmasság feltétele így többek között legalább egy alsó és felső egymással találkozó fogpár volt. Sokan szándékosan húzatták ki fogaikat, hogy megússzák a katonai szolgálatot.
tudta e hogy milyen volt Julius Ceasar foga? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Milyen volt Julius Ceasar foga? A kutatók megállapították, hogy krónikus ólommérgezés következtében hamar elvesztette összes fogát. Köztudott, hogy az akkori Róma vízvezetékei ólomcsövekben továbbították a vizet, így jöhetett létre a mérgezés, amely természetesen a város lakóit is érintette.
tudta e hogy lehet-e a foghúzást hobbiból űzni? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Lehet-e a foghúzást hobbiból űzni? Talán hihetetlenül hangzik, de I. Péter orosz cár kedvenc szórakozásai közé tartozott. Minden ember kegyvesztetté vált az udvarában, aki fájós fogát nem a cárral húzatta ki. Leningrádban láthatók azok az eszközök, fogók, amelyekkel a cár "szabadidejében dolgozott".
tudta e hogy Milyen foglalkozási ágak ártalmasak a fogakra? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Milyen foglalkozási ágak ártalmasak a fogakra? Az első helyen a sütő-, a malom-, cukrász és cukoripar található. A nyomdászok fogainak épségét az ólom illetve annak gőzei veszélyezteti. A dohányiparban dolgozók lágyrészeire a dohánypor hat izgatóan. A hűtőházi dolgozók között gyakoriak a neuralgiás fájdalmak, az arcüreg gyulladásai. Az üvegfúvók, szabók, varrónők fogain jellegzetes alakváltozást lehet megfigyelni. Ez azért van így, mert ki-ki a saját munkájához szükséges eszközt veszi a szájába és a fogakat azonos helyen és hosszú ideig nyomja, ezért azok "deformálódnak".
 tudta e hogy Julia Roberts még mindig divat? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Julia Roberts még mindig divat. Amikor a pácienseket kérdezik, hogy milyen mosolyt szeretnének, a színésznő neve még mindig gyakori válasz. A férfiaknál Brad Pitt mosolya a trend.
tudta e hogy A hatalmas hamburgerek egyre több állkapcsot károsítanak. - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? A hatalmas hamburgerek egyre több állkapcsot károsítanak. Akkor kezdődnek a problémák, mikor a gyorsétterembe járók 7,6 centinél magasabb hamburgert szeretnének elfogyasztani. Az emberi száj 3,8 centi magas tárgyakat képes bekapni, és ha azt túllépjük, megsérthetjük az állkapocsízületünket.
tudta e hogy Hogy az étkezés utáni azonnali fogmosás káros lehet - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy az étkezés utáni azonnali fogmosás káros lehet, mert tovább dörzsöli az étkezés során savhatásnak kitett fogakat.
tudta e hogy ogy a fogyókúrázók különös veszélynek teszik ki fogaikat - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a fogyókúrázók különös veszélynek teszik ki fogaikat, mivel az étrendjük általában sok savas nyers zöldséget, gyümölcsöt, gyümölcslevet és gyógyteát tartalmaz.
tudta e hogy ogy a magyar lakosság évi cukorfogyasztása kb. 40 kg/fő - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a magyar lakosság évi cukorfogyasztása kb. 40 kg/fő. Az Egészségügy Világszervezet szerint az optimális a fele lenne. A cukor fogyasztásának csökkentésével nem csak a fogazat épségét óvjuk, hanem ezáltal megelőzhetünk más betegségeket is, mint pl. szív-érrendszeri betegségeket, kóros elhízást, cukorbetegséget
tudta e hogy Hogy egy felmérés szerint 19 országot magában foglaló összehasonlítás - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy egy felmérés szerint 19 országot magában foglaló összehasonlítás alapján Európában a 18. helyen állunk, a fogszuvasodás és a fogágy betegség népbetegségnek számít.
tudta e hogy Hogy este fogmosás után csupán tiszta vizet szabad fogyasztani - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy este fogmosás után csupán tiszta vizet szabad fogyasztani, mivel bármilyen cukrozott üdítő éjjel hatalmas pusztítást tud végezni.
tudta e hogy Hogy a cukormentes rágógumi elősegíti a fogak épen tartását - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a cukormentes rágógumi elősegíti a fogak épen tartását, mivel a rágás hatására fokozódik a nyálképződés, ezáltal a savak sokkal hamarabb hígulnak a szájban.
tudta e hogy Hogy 12 évesnél fiatalabbaknak átlagosan 4-5 darab rossz fog - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy 12 évesnél fiatalabbaknak átlagosan 4-5 darab, a 35-44 éveseknek pedig 15-16 darab rossz foguk van.
tudta e hogy Hogy Magyarországon 65 éves korára minden második embernek nincs foga - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy Magyarországon 65 éves korára minden második embernek hiányzik a teljes fogsora.
tudta e hogy Hogy a narancsillat képes enyhíteni a fogorvostól való félelmet? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a narancsillat képes enyhíteni a fogorvostól való félelmet? Bécsi Neurológiai Egyetemi Klinika kutatásai alapján a narancsolaj enyhíti a nőknél a fogorvostól való félelmet. Igaz ugyan a férfiaknál semmi változást nem okoz ez. Ennek okai még nem ismertek.
tudta e hogy Hogy a fogmosás régebben női dolog volt? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy a fogmosás régebben "női dolog" volt? Még a 18. században is azokat a férfiakat, akik fogkefét ragadtak, dekadensnek tartották. Csak a 19.században lett a fogmosás testápolás elengedhetetlen része.
tudta e hogy hogy az első műfogsort, vízilófogakból készítették? - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy az első műfogsort, vízilófogakból készítették? John Greenwood fogorvos csinálta 1795-ben George Washington elnöknek.
tudta e hogy Hogy Marilyn Monroe is csábos mosolya kerámia bevonat - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Hogy Marilyn Monroe is csábos mosolyát, leheletvékony, átlátszó kerámiabevonatnak köszönhette.
tudta e hogy 1938-ban a DuPont cég piacra dobta az első olyan fogkefét - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? 1938-ban a DuPont cég piacra dobja az első olyan fogkefét, melynek sörtéi szintetikus anyagból (nejlon) készültek. Az első elektromos fogkefét 1959-ben mutatták be.
tudta e hogy Az angliai William Addis 1780-ban kezdte el a fogkefék ipari gyártását. - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Az angliai William Addis 1780-ban kezdte el a fogkefék ipari gyártását. Börtönben töltött évei során fejlesztette ki a ma ismeretes fogkefe elődjét. Egy csontra lyukakat fúrt, és azokon áthúzta, majd megkötötte a szálakat.
tudta e hogy emberek csupán 12%-a mos háromszor fogat naponta - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Magyarországon a fogmosási statisztikák szerint az emberek csupán 12%-a mos háromszor fogat naponta, 47%-uk kétszer, 6%-ukra pedig jellemző, hogy napok, hetek telnek el két fogmosás között.
tudta e hogy fogkrémből 4%-al, fogkeféből pedig 14%-al vásároltunk többet - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Egy felmérés szerint tavaly fogkrémből 4%-al, fogkeféből pedig 14%-al vásároltunk többet, mint egy évvel korábban. Bár nő a mennyiség, mégis 1 emberre átlagosan 1,1 új fogkefe és negyedliter (kb. 3 tubus) fogrém jut 1 év alatt.
tudta e hogy a kálcium és egyéb ásványi anyagok kötött állapotban vannak jelen az anyuka szervezetében - gyermekfogorvos, fogorvos, gyermek fogszabályozás Tudta-e? Az a sztereotípia miszerint a méhben fejlődő gyermek növekedése elvonja a kálciumot az anyuka szervezetéből: Tévhit!
A kismamák szervezetében fellépő fogromlásért nem a méhben fejlődő magzat a felelős. A kálcium és egyéb ásványi anyagok kötött állapotban vannak jelen az anyuka szervezetében. Ebben az időszakban sokkal inkább a megjelenő rossz szokások, mint például a helytelen táplálkozás, és a nem kielégítő száj- és fogápolási szokások játszanak szerepet.

A gyermek fogszabályozás gyakran ismételt kérdései

1. Ha szükségesnek látszik, mely életkorban kezdődjön a gyermek fogszabályozás?

Bár a fogszabályozás bármely életkorban képes szebbé tenni egy mosolyt, mégis létezik egy optimális időszak a kezelés megindítására. A megfelelő életkorban elkezdett szabályozás garantálja ugyanis a legjobb eredményt, valamint a legkevesebb ráfordított időt és költséget. Az ajánlások szerint az első fogszabályozási vizsgálatnak meg kell történnie 7-8 éves korban. Ilyen kis gyerekeknél nem feltétlenül szükséges maga a beavatkozás, de az alapos vizsgálat előre jelezheti a legideálisabb kezdési időpontot.

2. Milyen készülékekkel történik a gyermek fogszabályozás? gyermek fogszabályozás szeged, kivehető fogszabályozó készülék

A fogszabályzó készülékeknek 2 nagy csoportját különböztetjük meg, a kivehető és rögzített készülékeket. A kivehető készülékeket leginkább gyermekkorban alkalmazzuk. Használatukkal szabályozhatóak egyetlen állcsont fogai, maga az állcsont is tágítható valamint változtathatjuk az alsó és felső állcsont viszonyát is. Kivehető készülékeknél fontos hangsúlyoznunk, hogy ezek nem csak éjszakai készülékek, hiszen napi 10-12 óra hordásidő szükséges, hogy a megfelelő hatást el tudjuk érni velük. Mivel minden fogszabályzót egyénileg készít el a technikusunk, így lehetőség van a fogszabályzó színének a kiválasztására, a lányoknál szoktunk csillámot szórni bele illetve különböző matricákkal szoktuk feldobni a készüléket.

A rögzített készülékek a fogakra felragasztott brackettekben, a moláris fogakon tubusokban, vagy gyűrűkben rögzített különböző fogszabályozó ívek mentén mozgatják a fogakat a kezelés céljának megfelelő helyükre. Az ívet kis gumikarikák rögzítik a zárakban. Ezek a gumikarikák lehetnek színesek is, ez feldobja a készüléket. Ezeket havonta cserélni kell, így a kezelés végére akár az összes színösszeállítást is ki lehet próbálni. Aki viszont egyáltalán nem szeretné, hogy látszódjon a fogszabályzója, azoknak esztétikus (porcelán) bracketteket szoktunk felragasztani. Enyhe eltérések esetén lehetőség van átlátszó, a fogakra húzható, levehető sín alkalmazására, mely nincs beragasztva, pontosan a fogakra illeszkedik és teljesen láthatatlan.

3. Van felső korhatár a fogszabályzásban?

Nincs felső korhatár, mivel a csont átépülő képessége egész életen át megmarad, így bármely életkorban lehetőség van a mosoly szebbé varázslására.

4. Fáj a fogszabályozás?

Az első időben érzékennyé válhatnak a fogak, előfordulhat az íny, a nyelv, és az ajkak irritációja is, de szerencsére a készüléket a páciensek általában pár nap alatt megszokják és a későbbiekben nem okoz nekik problémát.

5. Meddig tart a kezelés?

A kezelés időtartama attól függ, hogy milyen a rendellenesség típusa, és mely életkorban kezdődött meg a fogszabályzás. Általánosan ez másfél-két évet jelent. Ezt követi a stabilizációs szakasz, mely ugyanolyan fontos, de sajnos sokan ezt már nem veszik komolyan.

6. Ciki a fogszabályozó?
gyermek fogszabályozás szeged, rögzített fogszabályozó készülék

Pár évtizeddel ezelőtt a gyerekek közt divat volt csúfolni vagy lenézni a fogszabályzós társaikat, de mára ez a helyzet megváltozott. Inkább az számít szégyellni valónak, ha valakinek kuszán állnak a fogai, és ez ellen nem tesz semmit. A fogszabályzó készülékek a jól ápoltság igényét jelentik, sőt, lassan egyfajta trenddé válnak a fiatalok között. Egy rendezett, szabályos fogsor vonzó és egészséges megjelenést kölcsönöz a viselőjének, ami nemcsak az ismerkedésben vagy a párválasztásban, de még a munkahelyi érvényesülésben is a segítségünkre lehet.


Mikor veszik le a fogszabályzót?

Az egyik leggyakoribb kérdés a rendelőnkben. A nyár közeledtével mindenki szeretne minél hamarabb megválni készülékétől.

"a jövő hónapban lesz a szülinapom, a szalagavatóm, a nővérem esküvője..."
"a ballagási fotón nem lehet rajtam a fogszabályzóm..."
Események, melyek feladják a leckét a kezelésnek.

Egy átlagos rögzített készülékes kezelés időtartama 1,5-2 év. A készülék felragasztása utáni pár hónapban láthatod a legszembetűnőbb változásokat. A kezelés végén a külső szemlélő számára kevésbé látványos, de a végeredmény szempontjából nagyon fontos kezelés zajlik. Tehát türelmet kérünk a kezelőorvos nevében.

A legfontosabb tényezők, melyek betartásával a kitűzött időponton tökéletes mosollyal tudsz megjelenni:
gyermek fogszabályozás szabályok betartása
 • Időpontok betartása. Ha 2 héttel később jössz, a kezelés is ennyivel tovább fog tartani.
 • Helyes és alapos fogmosás. A gyulladt környezet veszélyforrás, sokkal körülményesebb a munka. Tartósan ápolatlan szájban meg kell szakítani a kezelést!
 • A kooperációs elemek (gumik, fejsapka) viselésének elmulasztása. Ha éjjel-nappal kérjük a gumik hordását, az azt jelenti, hogy csak evéshez és fogmosáshoz veheted ki őket. Ha csak éjszakára teszed be a kezelés végső fázisának időtartama meg is duplázódhat.
 • Megfelelő étkezés. Kemény, ragadós élelmiszerek leszedhetik a bracketteket. Ezeket vissza kell ragasztanunk, és nem tudunk továbblépni a kezeléssel.

Ha már nagyon unod a fogszabályozódat, vegyél elő egy régebbi képet és nézegesd biztatásul, hogy már mennyit változott előnyére a mosolyod!
Vagy kérj meg minket, hogy dobjuk fel unalmas készüléked különböző színű gumikarikákkal.

És a legfontosabb: kitartás!

 

Mi az a retenció és miért van rá szükség?

A rögzített fogszabályzó kezelés átlagosan másfél-2 évig tart, a kivehető készülékes kezelés szintén. Ahhoz, hogy a kezelés eredménye tartós legyen, szükségünk van a fogak stabilizálására. A fogakat az ideális helyükön kell tartanunk a teljes csontosodásig. A páciensek a kezelés ezen szakaszát szeretik lebecsülni, holott a recidíva (visszarendeződés) veszély közvetlenül a készülék eltávolítása után igen nagy.

Ahhoz, hogy a kezelés eredményes és tartós legyen retenciós készüléket (fogakat a helyükön tartó) adunk. Mik a legfontosabb tudnivalók erről:
gyermek fogszabályozás, mi a retenció
 • Általában a retenciós készüléket addig kell hordani, amíg az aktív kezelés tartott, de legalább 1 évig.
 • A retenciós készülék lehet kivehető, melyet az utasításaink szerint kell hordanod, általában ez napi 8-10 órát jelent, mely időtartamot fokozatosan csökkentjük.
 • Lehet rögzített, melyet a fogak belső, nyelv felöli részére ragasztunk, ez a retainer
  • Erre azért van szükség , mert a frontfogak 80-90%-os eséllyel vissza szoktak mozdulni.
  • A retainer egy fogszínű tömőanyaggal rögzített vékony fémszál
  • Főleg az alsó fogívben alkalmazzuk szemfogtól szemfogig a metszőfoghelyzet stabilizálására
  • Leginkább akkor javasoljuk,ha a kezelés elkezdésekor a metszők torlódásban álltak
  • Nagyon gyorsan megszokható, könnyen tisztítható és esztétikus
  • Nem kell őket cserélni és élethosszig szájban maradnak.

Ebben a fázisban is nagyon fontos a rendszeres kontroll. Általában 10 hetente kell megjelenned rendelőnkben és a kontroll mindössze pár percet vesz igénybe.


 

Tetszett a cikkünk? Kérjük, hogy ossza meg másokkal is.

 

 

gyermekfogászat akció, gyermek fogszabályozás akció, gyermekfogorvos akció, szeged

 

Hogyan előzheti meg gyermeke fogbetegségét? Gyermekfogászat, gyermek fogbetegségek, gyermekfogorvos, Szeged Hogyan előzheti meg gyermeke fogbetegségét?
Tovább >>

 

Tudjon meg mindent a fogszabályozásról! Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Tudjon meg mindent a fogszabályozásról!
Tovább >>

 

Házi praktikák - káros vagy sem? Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Házi praktikák, tippek és trükkök fogfájásra.
Tovább >>

 

A fogmosás rejtélyei most feltárulnak! Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged A fogmosás rejtélyei most feltárulnak!
Tovább >>

 

Fogmosás életkor szerint. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Mikor kezdjünk fogat mosni, mire figyeljünk életkor szerint?
Tovább >>

 

Kismama fogápolás. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Ismerje meg, hogy mi okozza a kismamák fogainak romlását!
Tovább >>

 

Vitaminok folyamatos szedése. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Szedjen vitaminokat, hogy megőrizze a fogai épségét!
Tovább >>

 

Aphta szájbetegség. Gyermekfogászat, gyermek fogszabályozás, gyermekfogorvos, Szeged Mi az aphta, mi okozza, hogyan kezelje?
Tovább >>