"Fogbarát" vitaminok az év minden időszakában
Tudta-e?
Hogyan lehetett megmenekülni a szabadságharc idején a sorozástól? Ebben az időben gyutacsos puskát használtak a katonák, amelynek a tölténye papírtokban volt. Ezt kellett leharapni a lövés
előtt. A katonai alkalmasság feltétele így többek között legalább egy alsó és felső egymással találkozó fogpár volt. Sokan szándékosan húzatták ki fogaikat, hogy megússzák a katonai szolgálatot.
Tudta-e?
Milyen volt Julius Ceasar foga? A kutatók megállapították, hogy krónikus ólommérgezés következtében hamar elvesztette összes fogát. Köztudott, hogy az akkori Róma vízvezetékei ólomcsövekben továbbították a
vizet, így jöhetett létre a mérgezés, amely természetesen a város lakóit is érintette.
Tudta-e?
Lehet-e a foghúzást hobbiból űzni? Talán hihetetlenül hangzik, de I. Péter orosz cár kedvenc szórakozásai közé tartozott. Minden ember kegyvesztetté vált az udvarában, aki fájós fogát nem a cárral húzatta ki.
Leningrádban láthatók azok az eszközök, fogók, amelyekkel a cár "szabadidejében dolgozott".
Tudta-e?
Milyen foglalkozási ágak ártalmasak a fogakra? Az első helyen a sütő-, a malom-, cukrász és cukoripar található. A nyomdászok fogainak épségét az ólom illetve annak gőzei veszélyezteti. A dohányiparban dolgozók
lágyrészeire a dohánypor hat izgatóan. A hűtőházi dolgozók között gyakoriak a neuralgiás fájdalmak, az arcüreg gyulladásai. Az üvegfúvók, szabók, varrónők fogain jellegzetes alakváltozást lehet megfigyelni.
Ez azért van így, mert ki-ki a saját munkájához szükséges eszközt veszi a szájába és a fogakat azonos helyen és hosszú ideig nyomja, ezért azok "deformálódnak".
Tudta-e?
Julia Roberts még mindig divat. Amikor a pácienseket kérdezik, hogy milyen mosolyt szeretnének, a színésznő neve még mindig gyakori válasz. A férfiaknál Brad Pitt mosolya a trend.
Tudta-e?
A hatalmas hamburgerek egyre több állkapcsot károsítanak. Akkor kezdődnek a problémák, mikor a gyorsétterembe járók 7,6 centinél magasabb hamburgert szeretnének elfogyasztani. Az emberi száj 3,8 centi magas tárgyakat
képes bekapni, és ha azt túllépjük, megsérthetjük az állkapocsízületünket.
Tudta-e?
Hogy az étkezés utáni azonnali fogmosás káros lehet, mert tovább dörzsöli az étkezés során savhatásnak kitett fogakat.
Tudta-e?
Hogy a fogyókúrázók különös veszélynek teszik ki fogaikat, mivel az étrendjük általában sok savas nyers zöldséget, gyümölcsöt, gyümölcslevet és gyógyteát tartalmaz.
Tudta-e?
Hogy a magyar lakosság évi cukorfogyasztása kb. 40 kg/fő. Az Egészségügy Világszervezet szerint az optimális a fele lenne. A cukor fogyasztásának csökkentésével nem csak a fogazat épségét óvjuk, hanem ezáltal
megelőzhetünk más betegségeket is, mint pl. szív-érrendszeri betegségeket, kóros elhízást, cukorbetegséget
Tudta-e?
Hogy egy felmérés szerint 19 országot magában foglaló összehasonlítás alapján Európában a 18. helyen állunk, a fogszuvasodás és a fogágy betegség népbetegségnek számít.
Tudta-e?
Hogy este fogmosás után csupán tiszta vizet szabad fogyasztani, mivel bármilyen cukrozott üdítő éjjel hatalmas pusztítást tud végezni.
Tudta-e?
Hogy a cukormentes rágógumi elősegíti a fogak épen tartását, mivel a rágás hatására fokozódik a nyálképződés, ezáltal a savak sokkal hamarabb hígulnak a szájban.
Tudta-e?
Hogy 12 évesnél fiatalabbaknak átlagosan 4-5 darab, a 35-44 éveseknek pedig 15-16 darab rossz foguk van.
Tudta-e?
Hogy Magyarországon 65 éves korára minden második embernek hiányzik a teljes fogsora.
Tudta-e?
Hogy a narancsillat képes enyhíteni a fogorvostól való félelmet? Bécsi Neurológiai Egyetemi Klinika kutatásai alapján a narancsolaj enyhíti a nőknél a fogorvostól való félelmet. Igaz ugyan a férfiaknál semmi
változást nem okoz ez. Ennek okai még nem ismertek.
Tudta-e?
Hogy a fogmosás régebben "női dolog" volt? Még a 18. században is azokat a férfiakat, akik fogkefét ragadtak, dekadensnek tartották. Csak a 19.században lett a fogmosás testápolás elengedhetetlen része.
Tudta-e?
Hogy az első műfogsort, vízilófogakból készítették? John Greenwood fogorvos csinálta 1795-ben George Washington elnöknek.
Tudta-e?
Hogy Marilyn Monroe is csábos mosolyát, leheletvékony, átlátszó kerámiabevonatnak köszönhette.
Tudta-e?
1938-ban a DuPont cég piacra dobja az első olyan fogkefét, melynek sörtéi szintetikus anyagból (nejlon) készültek. Az első elektromos fogkefét 1959-ben mutatták be.
Tudta-e?
Az angliai William Addis 1780-ban kezdte el a fogkefék ipari gyártását. Börtönben töltött évei során fejlesztette ki a ma ismeretes fogkefe elődjét. Egy csontra lyukakat fúrt, és azokon áthúzta, majd megkötötte a
szálakat.
Tudta-e?
Magyarországon a fogmosási statisztikák szerint az emberek csupán 12%-a mos háromszor fogat naponta, 47%-uk kétszer, 6%-ukra pedig jellemző, hogy napok, hetek telnek el két fogmosás között.
Tudta-e?
Egy felmérés szerint tavaly fogkrémből 4%-al, fogkeféből pedig 14%-al vásároltunk többet, mint egy évvel korábban. Bár nő a mennyiség, mégis 1 emberre átlagosan 1,1 új fogkefe és negyedliter (kb. 3 tubus) fogrém
jut 1 év alatt.
Tudta-e?
Az a sztereotípia miszerint a méhben fejlődő gyermek növekedése elvonja a kálciumot az anyuka szervezetéből: Tévhit!
A kismamák szervezetében fellépő fogromlásért nem a méhben fejlődő magzat a felelős. A kálcium és egyéb ásványi anyagok kötött állapotban vannak jelen az anyuka szervezetében. Ebben az időszakban sokkal inkább a megjelenő rossz szokások, mint például a helytelen táplálkozás, és a nem kielégítő száj- és fogápolási szokások játszanak szerepet.
A vitaminok a szervezet számára olyan nélkülözhetetlen szerves vegyületek, amelyek élettani hatásuk mellett, számos módon segíthetnek át minket akár egy stresszes napon is.
A hiányállapotok kialakulásának hátterében legtöbb esetben életmódunk áll. Gondoljunk csak a rohanó mindennapokra, a stresszre, a helytelen táplálkozási szokásokra, a dohányzásra és a
kevés mozgásra.
Vannak ugyan megfizethetetlen vitaminok, de szerencsére azok az ásványi anyagok, sók, fehérjék, nyomelemek és vitaminok amik az egészséges és szép fogakhoz nélkülözhetetlenek, ízletes
falatok formájában is bevihetőek! Összegyűjtöttünk néhányat nektek. :)
K-vitaminnak elengedhetetlen szerepe van a normális véralvadásban, hiánya vérzést okozhat akár a szájüregben is, a csontok felépítéséhez is hozzájárul, fokozza a máj méregtelenítő funkcióját!
K-vitamin forrásaink például: tojás, máj, fejes saláta, spenót, karfiol, paradicsom, paprika brokkoli, kelbimbó, káposzta.
Elsősorban bőrünk és szemünk egészségéért felel, emellett erősíti a csontokat és védi a nyálkahártyát. Hiánya esetén a nyálkahártya száraz, gyulladásra hajlamossá válik, a nyelv repedezett lesz,
illetve a zománc károsodását idézheti elő fogváltáskor. Zománcerősítő hatása bizonyított.
Hozzá juthatunk az alábbi élelmiszerekből: vaj, tejszín, máj, tojássárgája, tengeri halak, zöld zöldségek (saláta, brokkoli), sárga zöldségek (répa, sütőtök kajszibarack)
Segíti az idegrendszer és anyagcsere működését, a cukor és keményítő lebontását, mérsékli a szájszárazságot, csökkenti az izomgörcsöket. Hiánya a szájképletek gyulladásához, és az "epernyelv"
kialakulásához vezethet.
Pótlásáról leghatékonyabban: szárított élesztő, máj, halhús, bab, borsó, rizs, banán, zeller, fokhagyma, gomba, lencse és akár még teljes értékű gabonapelyhek fogyasztásával is
gondoskodhatunk.
Segíti a kalcium beépülését a fogba, ezzel védve a fogzománc egészségét. Ebből a vitaminból szervezetünknek igen nagy mennyiségben van szüksége, amelyet természetes úton nagyon nehéz bevinni, de
különböző pezsgőtablettákkal, sok-sok napfénnyel jó eredményeket érhetünk el.
Pótolható: csukamájolaj, tejtermékek, lazac, tonhal, angolna, tojássárgája, gomba fogyasztásával.
Ha csak alapvetően nézzük, akkor a B12 hiánya vészes vérszegénységet okoz, a bőr sápadt és vékony, fáradtság, gyengeség jelentkezik. Nemcsak a szájüreg szöveteinek gyulladását akadályozza meg,
de kiemelten fontos a babáknak is, főként a szoptatás időszakában. A B12-vitamin segítségünkre van a vírusbetegségek, például a herpesz kezelésében is.
A B12-vitamint pótolni úgy tudjuk: ha gyakran és változatosan fogyasztunk marhahúst, tejet, májat, sertéshúst, tojást, szóját, sajtot, joghurtot, halat vagy rákféléket.
Nagyon sok jótékony hatása van szervezetünkre, például a bőr kollagénjének képződéséhez nélkülözhetetlen anyag, hiányában a bőrünk töredezett és száraz lesz. Erősíti az immunrendszert,
véd a rákkeltő anyagok káros hatásától, gyorsítja a fogíny, a vérerek, a csontok és a fogak fejlődését, megújulását és gyógyulását. Segít az égési sérülések, sebek, fogínyvérzés gyógyításában és
gyorsítja a műtét utáni sebgyógyulást és a hegképződést.
Élvezetes és színes módon pótolhatjuk: ha csipkebogyót, paradicsomot, petrezselymet, fekete ribiszkét, savanyú káposztát, kivit, édes piros paprikát, brokkolit, a karfiolt, az epret,
papayat, a grapefruitot, narancsot, a dinnyét, a káposztát, málnát, a zellert, a spenótot, ananászt, a mandarint, áfonyát fogyasztunk.
Tetszett a cikkünk? Kérjük, hogy ossza meg másokkal is.